Srbija i Balkan

Završene konsultacije o mandataru Crne Gore: Očekuje se da Milatović poveri mandat Spajiću

Očekuje se da Milatović formalno predloži mandatara, a sve govori da će to biti lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić
Završene konsultacije o mandataru Crne Gore: Očekuje se da Milatović poveri mandat Spajiću© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović završio je formalne konsultacije oko izbora mandatara za formiranje 44. vlade.

"Tokom gotovo dve sedmice konsultacija imao sam priliku da razgovaram sa predstavnicima 18 političkih subjekata u Parlamentu o prioritetima, strukturi, modelu i podršci za formiranje nove Vlade", napisao je Milatović na Tviteru.

Danas su konsultacijama prisustvovali predstavnici Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, Vladimir Dobričanin i Danilo Jokić, a nešto kasnije i predstavnici Albanskog foruma Nik Đeljošaj, Ferhat Dinoša i Ivan Ivanaji.

Očekuje se da Milatović formalno predloži mandatara, a sve govori da će to biti lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić. Od trenutka kada dobije mandat za formiranje vlade, Spajić ima rok od 90 dana da predstavi sastav.

Sudeći prema izjavama predstavnika političkih stranaka koje su ušle u skupštinu, Spajić još nije postigao dogovor i nema potrebnu većinu za novu vladu. Zato se očekuje da pregovori budu nastavljeni.

Trenutno najveći kamen spoticanja za dogovor je mesto predsednika Skupštine Crne Gore, koje po izbornom rezultatu očekuje koalicija "Za budućnost Crne Gore", a koje je prema prvom planu pripalo Demokratama Alekse Bečića.

image