Srbija i Balkan

RT Balkan analiza gašenja Telekoma na KiM: Politička previranja i kompenzacija za "Kljan Kosova"

Građanima koji su korisnici usluga ove firme, posebno onima srpske nacionalnosti, bio bi uskraćen svaki prozor u svet, mogućnost da medije prate na svom jeziku, kako bi se onemogućila povezanost sa centralnom Srbijom
RT Balkan analiza gašenja Telekoma na KiM: Politička previranja i kompenzacija za "Kljan Kosova"© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Prištinska vlast želi da ukine poslovnicu kompanije MTS u Kosovskoj Mitrovici, kako bi pred Albancima kompenzovali gašenje opozicionog "Kljana Kosova", kaže za RT Balkan Dušan Radaković iz Centra za zastupanje demokratske kulture.

"Situacija je veoma komplikovana. Krenulo je sa Kurtijevim političkim previranjima oko oduzimanja licence televiziji "Kljan". On pokušava da ugasi 'opozicionu' televiziju, i našao je način - kroz gašenje Telekoma. Uvek se na Kosovu traži taj dualizam, tačnije sve važno oko čega se digne prašina, a tiče se Albanaca, mora odmah da se reflektuje kao spin na Srbe. Isto je bilo i kada su bila hapšenja Albanaca, odmah su uhapsili Olivera Ivanovića i tako dalje... Isto tako, ako se gasi neka ozbiljna albanska firma, onda mora da se nađe neki pandan srpske firme. Naravno, došao je na red Telekom", navodi Radaković.

Odluka Agencije za registrovanje poslovanja u Prištini da ukine poslovnicu kompanije MTS u Kosovskoj Mitrovici, formiranu na osnovu Briselskog sporazuma iz 2015. godine je nezakonita, a gašenje bi moglo da povuče i višemilionsku odštetu.

"Generalo je nezakonito to učiniti jer su našli negde dokument da samo jedan od predstavnika firme ima pasoš izdat u Srbiji. Telekom je poslao i dokument u kojem se kaže da je njihov predstavnik državljanin Srbije, tako da ova odluka definitivno nema zakonsku potporu. Druga stvar, MTS ne posluje samo u jednoj zemlji, već u više. Ako se kojim slučajem MTS nasilno ukine i specijalna kosovska policija isključi repetitore, što može da se dogodi, jer na Kosovu, sve što je moguće - nemoguće je i sve što je nemoguće - moguće je. Nakon toga, MTS može zakonski da podigne međunarodnu tužbu iz predstavništva u Nemačkoj, Austriji, Crnoj Gori, Albaniji, odnosno sve zemlje u kojima posluju, a koje su priznale KosovoTo je zakonski utemeljeno i posledica može biti višemilionska odšteta zbog gubitaka koje bi Telekom potencijalno pretrpeo", ukazuje naš sagovornik. 

Nasilna rešenja nikada nisu dobra, pa Radaković izražava nadu da će se naći politička volja i zrelost za rešavanje problema kroz razgovor dve strane. 

"Naravno, i ovo veliko političko previranje mora da se reši na miran način i dijalogom, jer je to jedino rešenje. U zakonu jasno stoji da nema roka, već se odmah traži gašenje. Ne postiji pravilo da se omogućava rok od 30 dana za promenu dokumenta ili sporni kadar... To je jedini način kako bi trebalo da sve funkcioniše, a ne poput onog 'danas vas gasimo i ćao'. Mislim da je ovo jedan veliki apsurd. Kada nema dijaloga obe strane se udaljavaju od rešenja, kada se diskutuje, onda se rešenja pronalaze", poručuje Radaković. 

Briselski sporazum je kršen više puta, počev od toga što nije formirana Zajednice srpskih opština pa nadalje.

Naš sagovornik ocenjuje da je pored dijaloga potreban i novi, transparentniji i sveobuhvatniji sporazum od Briselskog sporazuma i od Ohridskog aneksa, koji su, kako kaže, često nejasni i zbog toga podložni različitim tumačenjima, a samim tim i lakšoj manipulaciji.

U dokumentima iz Pregovaračkog procesa Beograda i Prištine jasno stoji koji su modaliteti rada kada je u pitanju telekomunikacija u istoimenom dokumentu na sajtu Kancelarije za KiM.

  • Po pitanju fiksne telefonije, puna licenca za fiksne telefonske usluge će se izdati Novom preduzeću, kao zavisnom privrednom društvu srpske kompanije, registrovanom u skladu sa kosovskim regulatornim okvirom.
  • Po pitanju mobilne telefonije, kosovske vlasti će izdati privremenu dozvolu Novom preduzeću, a u skladu sa kosovskim regulatornim okvirom i to za postojeće usluge i prema postojećoj infrastrukturi na terenu. Ova privremena dozvola neće isteći pre januara 2015. godine.
  • Privremena dozvola ističe onda kada kosovske vlasti izdaju novu punu, neograničenu licencu za mobilnu telefoniju kao rezultat tendera/aukcije. Tender će biti organizovan u skladu sa standardima EU.

U Akcionom planu u oblasti telekomunikacija koji potpisuju predstavnici Beograda i Prištine, detaljno je objašnjeno šta znači "privremena dozvola", ali kada i kako ona može da istekne i šta sledi.

"Izdavanje privremenog ovlašćenja: Ovo privremeno ovlašćenje će biti dostavljeno EU posredniku do 15. februara 2016. godine, a stupa na snagu tek kada bude predato operatoru. EU posrednik će ga predati operatoru kada Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) bude dodelila Kosovu trocifreni pozivni broj. Ovo privremeno ovlašćenje neće isteći pre 15. aprila 2017. godine", stoji u dokumentu. 

Aneks 1 ovog dokumenta kaže da uz saglasnost administracije Republike Srbije, direktor Biroa za standardizaciju telekomunikacija (TSB) dodeljuje međunarodne pozivne brojeve za Kosovo, dok Aneks 3 strogo ističe da oznaka Kosova u tehničkim aneksima Međunarodne unije za telekomunikacije mora da bude pisana sa fusnotom.

"U tehničkim aneksima biltena Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) Kosovo će biti pomenuto kao Kosovo* sa fusnotom 'Ovaj naziv ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova'", stoji u Aneksu 3.

Bilo kako bilo, odlukom da se ugasi Telekom, ne bi bili prekršeni samo zakon, prištinski "ustav" i Briselski sporazum, već bi bio pogažen i zdrav razum. Građanima koji su korisnici usluga ove firme, posebno onima srpske nacionalnosti, bio bi uskraćen svaki prozor u svet, mogućnost da medije prate na svom jeziku, kako bi se onemogućila povezanost sa centralnom Srbijom. 

image