Srbija i Balkan

Amerika poziva: "Kosovo" i Srbija da preduzmu akcije koje promovišu slobodan protok robe

Beograd i Priština treba da izbegnu akcije koje bi mogle da se protumače kao eskalirajuće i odmah se vrate dijalogu koji vodi Evropska unija, poručuju iz američkog diplomatskog predstavništva
Amerika poziva: "Kosovo" i Srbija da preduzmu akcije koje promovišu slobodan protok robe© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM/

Zabrana uvoza srpskih proizvoda na tzv. Kosovo biće 14. avgusta na snazi već dva meseca, a portparol diplomatskog predsedništva Sjedinjenih Američkih Država u Prištini je tim povodom za "Kosovo onlajn" izjavila da, pošto i "Kosovo" i Srbija teže evropskim integracijama, treba da preduzmu akcije "koje dalje promovišu slobodan protok robe preko svojih granica", a ne akcije koje ga ometaju.

"Podržavamo inicijative koje omogućavaju slobodan protok robe, usluga i ljudi, uz jačanje vladavine prava u čitavom regionu. Pošto i 'Kosovo' i Srbija teže evropskim integracijama, obe zemlje treba da preduzmu akcije koje dalje promovišu slobodan protok robe preko svojih granica, a ne akcije koje ga ometaju", navodi se u odgovoru portparola predstavništva SAD za "Kosovo onlajn".

Takođe, podsećaju i na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena posle telefonskog razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem od 26. juna, i pozivaju "Kosovo" i Srbiju da izbegnu akcije koje bi mogle da se protumače kao eskalirajuće i da se odmah vrate dijalogu koji vodi Evropska unija.

"Očekujemo da 'Kosovo' i Srbija u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz Ohridskog sporazuma", navode.

Odluka privremenih prištinskih institucija o zabrani uvoza srpske robe počela je da se primenjuje 14. juna, iako prethodno nije zvanično saopštena, a zvaničnici su narednih dana obrazložili da je uvedena iz "bezbednosnih razloga". Prvobitna odluka odnosila se na zabranu ulaska kamiona sa srpskim tablicama na Kosovo i Metohiju, ali je potom promenjena tako da zabrana važi samo za kamione koji prevoze robu poreklom iz Srbije.

Mera je uvedena istog dana kada je srpska policija uhapsila trojicu kosovskih policajaca na teritoriji centralne Srbije. U međuvremenu, 26. juna, kosovski policajci su, pošto im je Sud u Kraljevu potvrdio optužnicu, pušteni iz pritvora u Srbiji i istog dana su se vratili na KiM.

image