Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko o izjavama ukrajinskog ambasadora o "Kosovu": Normalna logika propala u Kijevu

Zanimljiva je i teza da će pristupanje Beograda antiruskim sankcijama postati "snažan argument za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", dodao je ambasador
Bocan-Harčenko o izjavama ukrajinskog ambasadora o "Kosovu": Normalna logika propala u Kijevu© Photo: M.A./ATAImages

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da Kijev mentorskim tonom sugeriše Beogradu da uvede sankcije Rusiji, kao i to da su izjave ambasadora Ukrajine Vladimira Tolkača očigledno apsurdne budući da on u isto vreme ističe nepriznavanje tzv. Kosova i oduševljava se time što država koju ne priznaju podržava evropske sankcije Rusiji.

"Mentorski ton prema Beogradu od strane predstavnika kijevskog režima ne čudi. Ukrajina ukazuje dugogodišnjem kandidatu za članstvo u EU – Srbiji – da je hitno potrebno da se pridruži antiruskim sankcijama Brisela i na taj način uskladi svoju spoljnu politiku sa EU. Kijev verovatno zna bolje od samih zemalja kandidata kako njima treba živeti dalje", zaključio je Bocan-Harčenko povodom još jednog opusa ambasadora Ukrajine koji se citira u nizu srpskih medija.

Dodao je da iznenađuje to što se konstatacija ambasadora o nepriznavanju "državnosti" Kosova poklapa s oduševljenjem činjenicom da je Priština podržala restriktivne mere EU protiv Rusije i pokušajima da se to prikaže kao poučan primer za Beograd.

"Pa kad Kosovo nije država za Ukrajinu, onda su njegove odluke pravno i praktično beznačajne. Po normalnoj logici. Ali ona je odavno propala u Kijevu. Da podsetimo, Ukrajina, ne priznavajući Kosovo, nije se suprotstavila odluci da se pokrene procedura za njegov prijem u Savet Evrope", istakao je ambasador Rusije u Srbiji.

Zanimljiva je i teza da će pristupanje Beograda antiruskim sankcijama postati "snažan argument za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije".

"Na šta se misli? Možda se nagoveštava da će u ovom slučaju SAD i države članice EU povući priznanje Kosova?", pita se Bocan-Harčenko.

Nije uspelo opravdanje antisrpskog apela britanskih parlamentaraca u kojem je "Kosovo" definisano kao "nezavisna demokratska država", a koji su potpisali poslanici Vrhovne rade, zaključio je ambasador.

image