Srbija i Balkan

Portparol EU preti: Sankcije i za Srbiju, koordinacija sa SAD

EU je po ovom pitanju u koordinaciji i konsultuje se sa međunarodnim partnerima, uglavnom sa Sjedinjenim Američkim Državama, istakao je portparol EU
Portparol EU preti: Sankcije i za Srbiju, koordinacija sa SADGetty © Carl Court/Getty Images)

Portparol Službe za spoljne poslove i bezbednost Evropske unije Peter Stano izjavio je da je pristup Brisela u dijalogu Beograda i Prištine izbalansiran i iskoordinisan sa SAD, a da su mere protiv Prištine uvedene zbog nesposobnosti da se ponašaju na evropski način i smire situaciju.

"Ono što smo nedavno uradili u svetlu poslednjih eskalacija je uvođenje određenih mera protiv 'vlade Kosova' zbog njihove nesposobnosti da počnu da se ponašaju na evropski način i da deeskalairaju situaciju, da preduzmu korake ka deeskalaciji", rekao je Stano na konferenciji za novinare.

On je naveo da će mere biti uvedene i Srbiji ukoliko članice EU ustanove da Beograd ne radi ništa u pravcu deeskalacije.

"EU ima 27 država članica sa 27 parlamenata i hiljadama parlamentaraca. Spoljnu politiku EU i pristup partnerima jednoglasno formira 27 država članica koje predstavljaju svoje vlade. Poslednje što smo uradili u svetlu pogoršanja situacije na severu je uvođenje kaznenih mera protiv 'Kosova', zbog njene nespremnosti da deeskalira situaciju", rekao je Stano.

Kako je rekao, EU je po ovom pitanju u koordinaciji i konsultuje sa sa međunarodnim partnerima, uglavnom sa Sjedinjenim Američkim Državama.

On je naglasio da je EU puno puta istakla različite aspekte i očekivanja od obe strane ako žele da se pridruže Uniji.

"Potrebni su nam da se ponašaju na evropski način, što znači konstruktivno ka deeskalaciji. Krize koštaju i ne pomažu na evropskom putu", rekao je Stano.

Stano je ponovio da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj primio zajedničko pismo 56 parlamentaraca iz više zemalja, i da će kao i uvek odgovoriti adekvatnim kanalima a ne preko medija. 

image