Srbija i Balkan

Nemačko-francuski plan ruši Briselski sporazum

Nova platforma pokušava da ostavi po strani odrednice davno potpisanog dokumenta, ali i direktno ugrožava Rezoluciju 1244 i Ustav Srbije, složni su u oceni Milivojević i Čović
Nemačko-francuski plan ruši Briselski sporazum© Tanjug/AP Photo/Mićele Tantuši, pool

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević, gostujući u Dnevniku RTS-a, konstatovao je da je na samitu u sklopu Berlinskog procesa najvažnija bila poruka predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da će nemačko-francuski predlog postati platforma EU u budućim pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"To znači da će u stvari to biti ne samo platforma i deo pregovora već i obaveza u budućim pregovorima i da se od toga neće odustati. S druge strane, to znači da se potpuno po strani stavljaju Briselski sporazum i obaveze EU i pokušava da se sve to preskoči", rekao je Milivojević.

Ovo je posebno opasno jer najavljuje period novih pritisaka i uslovljavanja, kaže Milivojević i ističe da se očigledno insistira na nekoj vrsti priznavanja Kosova na kraju ovih pregovora.

Takođe, bivši diplomata veruje da Beograd neće odustati od stava da se poštuje sve što je ranije dogovoreno.

Milivojević dodaje da je ovo ujedno i pokušaj da se izvrši pritisak na pet država članica EU koje ne priznaju tzv. državu Kosovo da promene stav.

"Biće jasnih poruka šta su crvene linije Srbije i da teško da Srbija može da prihvati uslovljavanje da u osnovi tog predloga stoji statusno pitanje, odnosno izjašnjavanje o priznavanju nezavisnosti Kosova", rekao je Milivojević komentarišući srpski odgovor non-pejperom.

Nekadašnji diplomata zaključio je da dronovi koju u centralnu Srbiju ulaze s teritorije Kosova i Metohije nagoveštavaju zaoštravanje u vezi s pitanjem južne srpske pokrajine.

Stalno uslovljavanje Srbije

Bivši potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović istakao je da se Srbija stalno dodatno uslovljava, ali da pritisak mora da se izdrži.

"Sav pritisak će proći, ali kada jednom date i odreknete se dela svoje teritorije, to je nepovratno. Neke stvari moraju da se izdrže ukoliko su u pitanju nacionalni i državni interesi", izjavio je Čović u Jutarnjem programu RTS-a i napomenuo da nemačko-francuski predlog direktno ugrožava i Rezoluciju 1244 i Ustav Srbije.

"To je, po meni, nepristojna ponuda, nastavlja se pritisak. Oni igraju na neko vreme koje nije realno, egocentrični su rokovi, pominje se 24. februar 2023. godine", rekao je Čović.

Dodaje i da se sada pominje pravno obavezujući dokument, kao da svi potpisani do sada nisu bili pravno obavezujući, te podseća da nijedan sporazum do sada nije sproveden do kraja.

image