Srbija i Balkan

Škola startuje, a nastavnici opet pominju štrajk

Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, Dušan Kokot, rekao je da postoje razlozi za održavanje štrajka prosvetnih radnika 1. septembra i da je vreme da prosvetari izađu na ulice i iskažu nezadovoljstvo
Škola startuje, a nastavnici opet pominju štrajk© © ATA Images, all rights reserved

Kako se bliži početak školske godine, tako predstavnici sindikata u prosveti najavljuju proteste nezadovoljni prvenstveno platama, a pored toga ukazuju i na problem nasilja u školama, piše beogradska "Politika".

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović nedavno je apelovao da je vreme da sindikalci sednu za pregovarački sto sa predstavnicima vlasti jer se bliži početak nastave, a izabran je i novi ministar prosvete, Slavica Đukić Dejanović.

Zato je, kaže, i na sednici Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja, poslednjeg dana jula donet zaključak da predsednici reprezentativnih sindikata hitno održe sastanak sa predsednicom vlade Anom Brnabić i ministarkom Slavicom Đukić Dejanović.

On je naglasio da ni posle sedam meseci zaključci radne grupe Ministarstva prosvete, koja je radila na smanjenju nasilja u školama, nisu realizovani, iako su oni predstavljali minimum zahteva prosvetnih radnika.

Podsetio je da je Ministarstvo prosvete u medijima najavilo i povećanje broja stručnih saradnika u školama i rast plata odeljenskim starešinama, ali i naglasio da se u stvarnosti nisu pomakli sa stanja iz decembra prošle godine, kada je pomenuta radna grupa završila svoj rad.

Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, Dušan Kokot, rekao je da postoje razlozi za održavanje štrajka prosvetnih radnika 1. septembra i da on ne bi proizveo dobar rezultat, ali da je vreme da prosvetari izađu na ulice i iskažu nezadovoljstvo, ne samo stanjem u obrazovanju već i društvom u celini.

U Ministarstvu prosvete za "Politiku" naglašavaju da oni imaju stalnu komunikaciju sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, ali da će se, i pored toga, ministarka sastati sa sindikalcima u narednom periodu, a pre početka nove školske godine.

"U toku je formiranje radne grupe vlade u kojoj će biti predstavnici drugih ministarstava nadležnih za pitanja koja se tiču sindikata. Sindikatima je već poslat upit da delegiraju svoje predstavnike. Kao što je predsednica vlade najavila, od 1. septembra primanja u prosveti biće povećana za 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. za dodatnih 10 odsto", potvrdili su u Ministarstvu prosvete.

image