Srbija i Balkan

Obuka pilota za F-16 tek sledećeg leta; Kijev se žali: Ovo se zove odugovlačenje

Ukrajinski piloti prvo moraju da četiri meseca pohađaju časove engleskog u Velikoj Britaniji, što odlaže početak obuke za januar, a očekuje se da ona traje šest meseci
Obuka pilota za F-16 tek sledećeg leta; Kijev se žali: Ovo se zove odugovlačenje© Tanjug/Bo Amstrup/Ritzau Scanpix via AP

Ne očekuje se da prva grupa od šest ukrajinskih pilota završi obuku za rukovanje na borbenim avionima F-16 u SAD pre sledećeg leta, objavio je danas "Vašington post" pozivajući se na izjave ukrajinskih vladinih i vojnih zvaničnika.

Nakon niza odlaganja obuke od strane zapadnih partnera u sprovođenju programa instrukcija za upravljanje sofisticiranim borbenim avionima, Ukrajina će verovatno morati da izdrži još godinu dana bez američkih lovaca, navodi list.

Iako tečno govore engleski jezik, ukrajinski piloti prvo moraju da četiri meseca pohađaju časove engleskog u Velikoj Britaniji, kako bi naučili terminologiju koja se odnosi na mlaznjake.

To odlaže početak obuke za januar, a očekuje se da ona traje šest meseci.

"Ovo se zove odugovlačenje", rekao je jedan ukrajinski zvaničnik.

Ukrajinski zvaničnici koji zamišljaju F-16 kao ključno sredstvo u dugoročnoj odbrani zemlje, očajnički su tražili da avioni stignu do borbenog prostora što je pre moguće.

Američki predsednik Džozef Bajden, nakon što je više od godinu dana odbijao ukrajinske zahteve za letelicama F-16, promenio je kurs u maju i rekao da podržava ideju o obuci ukrajinskih pilota na mlaznjacima, kao i transfere aviona iz drugih zemalja. Danska i Holandija su se dobrovoljno javile da vode obuku, što je izazvalo nadu među zvaničnicima u Kijevu da će avioni braniti ukrajinski vazdušni prostor već u septembru.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni kritikovao je zapadne zemlje zbog toga što očekuju da kijevske snage izvedu kontraofanzivu velikih razmera bez modernih vazdušnih snaga.

Bez borbenih aviona poput F-16, navode zvaničnici Ukrajine, ukrajinske snage ne mogu da se takmiče na nebu sa Rusijom, s obzirom na to da niskoleteći ruski helikopteri uspešno napadaju ukrajinske kopnene trupe.

image