Srbija i Balkan

Banjaluka: Optužnica protiv Dodika napisana u američkoj ambasadi u BiH

"Predsednik Republike Srpske je optužen jer je izvršavao eksplicitne odredbe Ustava Republike Srpske i nije dozvolio da se Ustavu Republike Srpske i njegovim institucijama nadredi bilo ko i bilo šta, a posebno ne dekret neizabranog stranca bez ikakvog legitimiteta Kristijana Šmita", poručili su iz Dodikovog kabineta
Banjaluka: Optužnica protiv Dodika napisana u američkoj ambasadi u BiH© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Podizanje optužnice protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika direktan je pokušaj Tužilaštva BiH i političkog Sarajeva, uz svesrdnu podršku i asistenciju, odnosno kreaciju američke Ambasade u Sarajevu i direktno ambasadora Majkla Marfija, kao i Velike Britanije i EU, da ponište institucije Republike Srpske izabrane voljom naroda na demokratskim izborima, poručili su za agenciju Srna iz Kabineta predsednika Republike Srpske.

Oni su naglasili da podizanje optužnice ima za cilj "poništenje srpskog naroda u Republici Srpskoj koji je izabrao svoje predstavnike u Narodnu skupštinu i predsednika Republike Srpske i obavezao ih da postupaju prema Ustavu Republike Srpske", ukazali su iz Kabineta predsednika RS, prenosi RTRS.

Iz ovih razloga, dodali su iz Kabineta, ova optužnica je više od političke optužnice, ona je "klasični akt ugnjetavanja srpskog naroda u Republici Srpskoj kojem se želi oduzeti pravo na vlastite predstavnike, institucije i vlastiti Ustav koji su svi u Republici Srpskoj dužni da poštuju".

"Predsednik Republike Srpske je optužen jer je izvršavao eksplicitne odredbe Ustava Republike Srpske i nije dozvolio da se Ustavu Republike Srpske i njegovim institucijama nadredi bilo ko i bilo šta, a posebno ne dekret neizabranog stranca bez ikakvog legitimiteta Kristijana Šmita", navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da takvi pokušaji poništavanja institucija Republike Srpske, njenog Ustava i na kraju same Republike Srpske "sasvim sigurno neće uspeti da sruše Republiku Srpsku, jer iza institucija Srpske i njenog Ustava stoji narod Republike Srpske koji je te institucije i Ustav stvorio u krvi Odbrambeno-otadžbinskog rata koji sasvim sigurno neće dopustiti da mu ih bilo ko oduzme i poništi, bilo da se radi o Tužilaštvu ili Sudu BiH, političkom Sarajevu ili nekom neizabranom strancu bez ikakvog legitimiteta".

"Pored političkog Sarajeva, današnjom optužnicom je najzadovoljniji ambasador SAD Majkl Marfi u čijem je kabinetu u američkoj Ambasadi ova optužnica i napisana i koji je njen istinski tvorac", naveli su iz Dodikovog kabineta.

Ambasada SAD u BiH: Zakoni BiH vrede za sve građane

Iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini poručili su da su optužnice Tužilaštva BiH protiv Dodika i Lukića "važan korak u sprovođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije".

"Zakoni BiH vrede za sve građane. Nijedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija BiH i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštovanje tih zakona", naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Višković: Dokaz da je pravosuđe podleglo političkim pritiscima 

Premijer Republike Srpske Radovan Višković ocenio je da je optužnica Tužilaštva BiH protiv predsednika RS Milorada Dodika ujedno i optužnica protiv politike Republike Srpske i naglasio da Srpska neće odustati od borbe za svoja prava.

Višković je dodao da je optužnica zbog navodnog kršenja nametnutih izmena Krivičnog zakona BiH, dokaz da je pravosuđe podleglo političkim pritiscima dela međunarodne zajednice.

U pitanju je akt političkog progona Dodika i politike koju predstavlja, saopšteno je iz Biroa vlade za odnose sa javnošću, prenosi agencija Srna.

Višković je naglasio da je optužnica podignuta zbog navodnog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, iako on, zapravo, ne postoji, s obzirom da je instaliran na tu poziciju uz kršenje utvrđene procedure, jer nije dobio saglasnost Saveta bezbednosti UN.

"Potpuno je jasno da je ovo naručena optužnica od strane onih koji žele političku eliminaciju predsednika Dodika. Ovo je, ujedno, i optužnica protiv politike Republike Srpske, koju reprezentuje predsednik Dodik, a koja neće i ne može da odustane od borbe za naša prava", poručio je Višković.

Stevandić: Udar na ustavni poredak Srpske i BiH

Predsednik NSRS Nenad Stevandić ocenio je da su zakoni koje je Parlament RS usvojio neprikosnoveni, a da je podignuta optužnica udar je na ustavni poredak Srpske i BiH.

On je naglasio da je to "udar na više od dve trećine naroda Republike Srpske, na ustavni poredak Srpske i BiH, na mir i bezbednost svih građana BiH i Srpske i pokušaj da se na bilo koji način stvore krizne situacije kada bi arbitri pozivali u pomoć neke druge faktore".

Dodao je da su u svemu promašili, te da će ovakvi postupci uticati da Dodik za sve odluke koje je potpisao jednog dana dobije spomenik, a ne optužnicu.

Tužilaštvo BiH potvrdilo je ranije da je podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog donošenja Ukaza o neobjavljivanju i nesprovođenju odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita. Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

image