Priština: Ne treba žuriti sa ukidanjem mera za uvoz robe iz Srbije

Optimisti smo da će poboljšana situacija omogućiti uklanjanje mera, ali ne treba žuriti, poručio je portparol Vlade tzv. Kosova Perparim Krieziu

Portparol Vlade tzv. Kosova Perparim Krieziu izjavio je za "Telegrafi" da je primetno poboljšanje situacije na severu, ali da ne treba žuriti sa ukidanjem mera za uvoz robe iz Srbije.

"Dosadašnje mere su bile mere bezbednosti, nakon otmice trojice kosovskih policajca sa teritorije naše 'zemlje' i na granici sa Srbijom. Bezbednosne institucije su procenile da je potrebno povećanje kontrole i budnosti na prelazima sa Srbijom i one su do sada ocenjivale mere i postupale po njima. Analiza bezbednosne situacije je u toku. Konstatovano je da postoji poboljšanje situacije i želimo da se sve što pre vrati u 'normalu'. Optimisti smo da će poboljšana situacija omogućiti uklanjanje mera, ali ne treba žuriti", rekao je Krieziu.

On je dodao da je konačna procena uvek na bezbednosnim institucijama koje preporučuju dalje korake.

Zabrana uvoza robe iz Srbije na snazi je od 15. juna, a prištinski premijer Aljbin Kurti rekao je ranije da je ta odluka doneta iz bezbednosnih razloga.