Srbija i Balkan

Srpska na nogama, traži se energičan odgovor: Reakcije na podizanje optužnice protiv Dodika

Ponižavanja neće pokoriti srpski ponos i ljubav prema Republici Srpskoj, poručila je šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić
Srpska na nogama, traži se energičan odgovor: Reakcije na podizanje optužnice protiv Dodika© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika naišlo je na brojne kritike u Banjaluci, a učesnici javnog i političkog života istakli su da je odluka protivustavna i da predstavlja nastavak nasilja "neizabranog turiste" Kristijana Šmita nad RS.

Član Predsedništva SNSD-a Sanja Vulić izjavila je da ono što povezuje Kristijana Šmita i njegove sunarodnike jeste bolesna nepresušna želja za uništenjem srpskog naroda.

Ona je u izjavi za Srnu navela da ni Oskar Poćorek nije skrivao netrpeljivost prema Srbima, te da je govorio da Austrougarska neće imati mira dok Srbe ne baci na kolena.

"Ne znam zašto se prisetih i njega i ove njegove rečenice, ali nešto me podseti na sadašnje vreme u BiH i sadašnje kolonizatore i mrzitelje Republike Srpske i srpskog naroda", istakla je Vulićeva.

Ona je ukazala da je BiH zemlja u kojoj se pod okriljem demokratije vrši apsolutno istrebljenje srpskog naroda.

"Videćemo kojom metodom će nastaviti to da rade. Možda i ropstvo postane deo moderne demokratije, ali znajte gospodo, ni ropstvo, ni mučenja, ni ponižavanja neće pokoriti srpski ponos i ljubav prema Republici Srpskoj", naglasila je Vulićeva.

Sumrak prava i pravde

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da je podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsednika RS Milorada Dodika još jedna politička diverzija i sumrak prava i pravde.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović istakao je da podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv Dodika prestavlja pravni apsurd i pravno nasilje.

Savetnik predsednika RS za pravna pitanja Milan Tegeltija rekao je Srni da se ne može izvršiti krivično delo tako što neko izvršava svoju eksplicitnu ustavnu obavezu.

Komentarišući optužnicu Tužilaštva BiH protiv Dodika zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita, Tegeltija je rekao da nijedan zakon u BiH, taman da ga je doneo parlament, a ne strani državljanin, ne može poništiti Ustav niti može poništiti ustavnu obavezu, jer je Ustav stariji od zakona na bilo kojem nivou.

Podizanje optužnice - karikatura

Bivši predsednik RS Nikola Poplašen ocenio je za Srnu karikaturom podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

"Sve je karikatura kad se podnose krivične prijave zbog nepoštovanja želje jednog stranog građanina da samostalno donosi zakone u zemlji u kojoj je gost. Ništa drugo", rekao je Poplašen.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac dao je punu podršku predsedniku Srpske.

"Stojimo uz politiku Milorada Dodika jer je ona brana pustim željama raznih probisveta i smutljivaca da oslabe i unište Republiku Srpsku. Stojimo uz politiku Milorada Dodika jer je on naš izbor, izbor građana RS. Stojimo uz politiku Milorada Dodika jer on nije i nikada neće biti izvođač nastranih težnji belosvetskih mešetara da uruše Dejton i stave nas pod okupatorsku čizmu. Stojimo uz politiku Milorada Dodika jer časno štiti poziciju predsednika Republike Srpske, demokratsku volju građana i pravo na slobodan izbor", napisao je Košarac na Instagramu.

RS mora energično da odgovori

Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić smatra da odluka Tužilaštva BiH predstavlja pravno nasilje, jer u njoj nema nikakvog zakonskog uporišta, niti utemeljenja u Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, na čijem doslednom sprovođenju rukovodstvo Srpske i dalje mora da insistira.

"Republika Srpska mora energično da odgovori na ovo pravno nasilje i nepoštovanje Dejtonskog sporazuma. Došlo je vreme da mora da se lupi šakom o sto. To je trebalo učiniti u startu i saseći to u korenu čim su Amerikanci i ostali počeli da govore o duhu Dejtona, otvarajući prostor da međunarodnim sporazumom mlatara kako ko hoće, što je nedopustivo", rekla je Srni Plavšićeva.

Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu i prosledilo je na potvrđivanje Sudu BiH.

image