Srbija i Balkan

Vučević: Srbija će nastaviti da podržava Srpsku; Stevandić: Sankcije su privremene, RS je večna

Sankcije prema legitimno izabranom rukovodstvu Srpske su u najmanju ruku neprimerene, a svakako sramotne i mi ćemo se prema njima odnositi kao da ne postoje, poručio je ministar odbrane
Vučević: Srbija će nastaviti da podržava Srpsku; Stevandić: Sankcije su privremene, RS je večna© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da Srbija nikad neće ostaviti svoj narod i Republiku Srpsku na cedilu i ocenio da su sankcije rukovodstvu RS sramotne.

"Srbija će nastaviti da podržava i pomaže Republiku Srpsku i naš narod uvek i uprkos svima, i bez obzira na jačinu napada. Smatram da su sankcije prema legitimno izabranom rukovodstvu Srpske u najmanju ruku neprimerene, a svakako sramotne i mi ćemo se prema njima odnositi kao da ne postoje", naveo je Vučević u pisanoj izjavi.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je  da će rukovodstvo Srpske istrajati u borbi za poštovanje zakona i Ustava bez obzira na sve pritiske, tužbe i sankcije.

"Mi smatramo da su sankcije privremene, a da je Republika Srpska večna", rekao je Stevandić za Televiziju "Pink".

On je istakao da Republika Srpska nema antiamerički stav, niti ima problem sa Amerikom, već sa hirovima dela američke administracije.

Stevandić je ukazao da oni koji pritiskaju Republiku Srpsku hoće da ona postoji samo pravno, ali da nema nikakve mehanizme, da se ništa ne pita i da bude pretvorena u praznu ljušturu.

"Mi moramo da branimo svoja prava i svoju zemlju. Najvažnije je da mi, Srbija i Srpska, imamo sabornost i jedinstvo i da ne ugrožavamo tuđa prava, ali da ne damo na sebe. Moramo da budemo istrajni, da se čuvamo, da ne napravimo neku grešku i čekamo da dođe naše vreme", rekao je Stevandić.

On je naglasio da, za razliku od Republike Srpske, međunarodna zajednica ne pritiska Federaciju BiH /FBiH/ za bilo šta.

"Da se ovaj nemili događaj iz Gradačca desio u Republici Srpskoj, već bi neko tražio da se ukine Republika Srpska. Od vlasti u FBiH se ne traži odgovornost za taj zločin, iako ga je izvršio čovek, za koga je dokazano da je bio nasilnik koji je imao institucionalnu zaštitu", ukazao je Stevandić.

Podsećamo da su Sjedinjene Američke Države stavile na crnu listu predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, srpskog člana Predsedništva BiH Željku Cvijanović i ministra pravde RS Miloša Bukejlovića.

image