Pismo podrške Dodiku: Za srpske ambasadore Šmitova optužnica je tiranija i okupacija

Sankcije samo označavaju slabost sila u zalasku, poručili ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda

Ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda, uputili su otvoreno pismo podrške predsedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku zbog, kako su naglasili, skandalozne odluke Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv njega kao predsednika Republike Srpske.

U pismu je navedeno da "činjenica da je Tužilaštvo podiglo optužnicu na osnovu pravnog nasilja lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita uz pritisak Ambasade SAD u BiH, govori da je reč o tiraniji i stanju najsličnijem okupaciji", prenosi Srna.

Ističe se da samo u poraženim zemljama "okupator uzurpira institucije države i nameće svoju volju kao zakone mimo demokratskih procedura".

Ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda naveli su da isto posmatraju i, kako navode, "besmislene i svakako zlonamerne sankcije SAD i Velike Britanije" protiv predsednika Srpske, srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović, predsednika Vlade RS Radovana Viškovića, predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića i drugih.

Ocenjuju da te sankcije samo označavaju slabost sila u zalasku, nikako pravo i pravdu i da zato nisu obavezujuće.

Ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda izrazili su podršku Dodiku i kompletnom rukovodstvu RS i naveli da će u narednom periodu u državama prijema, međunarodnim organizacijama i državama koje nerezidentno pokrivaju aktivno informisati da su navedene mere protiv najviših zvaničnika RS "tiranske, antidemokaratske i anticivilizacijske".

Dodaju da će isticati da Savet bezbednosti UN nije imenovao visokog predstavnika u BiH i da Kristijan Šmit predstavlja, kako navode, "uzurpatora koji narušava pravni poredak BiH, a nikako legalnog i legitimnog predstavnika međunarodne zajednice izabranog propisanim procedurama Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Ambasadori i generalni konzuli su najavili da će pojašnjavati da mere SAD, Velike Britanije i dela EU urušavaju ustavni poredak BiH i boriti se za ustavni poredak BiH propisan Dejtonskim sporazumom.

Pismo podrške potpisali su ambasadori i generalni konzuli BiH: Aleksandar Vranješ, Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojan Đokić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Vuković, Dragan Jaćimović, Duško Kovačević, Željko Samardžija, Koviljka Špirić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan i Tatjana Telić.

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka viskog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN.