Srbija i Balkan

Vučević: Vojska Srbije će snažiti svoje kapacitete u narednom periodu

Ne takmičimo se ni sa kim. Radimo dalje na jačanju odbrambenih kapaciteta Vojske Srbije, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević
Vučević: Vojska Srbije će snažiti svoje kapacitete u narednom periodu© Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Vojska Srbije je najmoćnija vojna snaga u regionu, potvrdila je najnovija rang-lista američkog sajta "Global fajerpauer" na osnovu analize 145 armija sveta.

Srpska vojska je na 58. mestu i napravila je skok za tri mesta u odnosu na avgust prošle godine. Srbija je u vojnoj moći još više odmakla susedima.

Ministar odbrane Miloš Vučević kaže za "Kurir" da u odbrambenom sektoru pomno prate sve i najavljuje dalje jačanje Vojske Srbije.

"Pratimo sve što se tiče pitanja odbrane i bezbednosti, naše vojske, ali i aktuelnih pitanja za vojske drugih država, posebno u regionu. Ne takmičimo se ni sa kim. Radimo dalje na jačanju odbrambenih kapaciteta Vojske Srbije. Vojska Srbije će snažiti svoje kapacitete u narednom periodu - i ljudske kapacitete, i naoružanje i vojnu opremu, kao garant nezavisnosti Srbije. Građani Srbije će biti zadovoljni i spokojni", poručio je Vučević.

Priznanje za uloženo

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović ocenjuje za "Kurir" da je pozicija Srbije na svetskoj mapi armija potvrda i priznanje za dosadašnji proces modernizacije njenih oružanih snaga.

"Kriterijumi koji se uzimaju su veoma raznovrsni i ova lista pokazuje da proces modernizacije naših oružanih snaga i dalje ide svojim tokom. Rang Srbije na listi predstavlja konkretno priznanje za to", rekao je Radulović.

"Pored svih izazova i problema, mi smo u proteklom vremenu uspeli da nabavimo neke ranije ugovorene stvari, akcenat stavili na nabavku sredstava iz pre svega domaće proizvodnje. Sa druge strane, bilo je nastavka isporuke određenih sredstava iz inostranstva, poput francuskih 'mistrala' i kineskog sistema FK-3, što spada u red kapitalnih nabavki. Kad vidim ko je ispred nas, možemo napredovati za još nekoliko mesta ako se tim smerom nastavi. Perspektiva je nabavka 'rafala' iz Francuske i jačanje vazduhoplovnog transporta nabavkom dva aviona C295, uz nastavak kupovine sredstava iz domaće industrije", objasnio je on.

image