Dva meseca blokade srpske robe na KiM: Šteta do sada iznosi više od 50 miliona evra

Portparol tzv. Vlade Kosova Perparim Krieziu izjavio je prošle nedelje da ne treba žuriti sa ukidanjem mera za uvoz robe iz Srbije

Tačno dva meseca na Kosovu i Metohiji na snazi je mera zabrane uvoza srpskih proizvoda, zbog čega se šteta svakodnevno uvećava i do sada iznosi gotovo 50 miliona evra u nerealizovanim pošiljkama, kaže Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije.

On upozorava da svakako trpe obe strane, ali još nema naznaka kada bi mogla da bude povučena blokada uprkos tome što su na to pozivali i Evropska unija, SAD i privredna udruženja, kaže on za "Politiku".

Odluku o zabrani ulaska kamiona sa srpskim registarskim oznakama kosovska vlada prosledila je carini 14. juna, istog dana kada je srpska policija uhapsila trojicu kosovskih policajaca na teritoriji centralne Srbije, podseća "Kosovo onlajn".

Ubrzo je odluka modifikovana, pa je dozvoljen ulazak kamiona sa srpskim tablicama, ali ne i protok srpske robe.

U međuvremenu, 26. juna, kosovski policajci su, pošto im je Sud u Kraljevu potvrdio optužnicu, pušteni iz pritvora u Srbiji i istog dana su se vratili na KiM.

Portparol tzv. Vlade Kosova Perparim Krieziu izjavio je prošle nedelje da ne treba žuriti sa ukidanjem mera za uvoz robe iz Srbije.

"Dosadašnje mere su bile mere bezbednosti, nakon otmice trojice kosovskih policajca sa teritorije naše zemlje, na granici sa Srbijom. Bezbednosne institucije su procenile da je potrebno povećanje kontrole i budnosti na prelazima sa Srbijom. Analiza bezbednosne situacije je u toku. Konstatovano je da postoji poboljšanje situacije i želimo da se sve što pre vrati u 'normalu'. Optimisti smo da će poboljšanje situacije omogućiti uklanjanje mera, ali ne treba žuriti", rekao je Krieziu.

Prema oceni ekonomskih stručnjaka sa KiM ova situacija najviše pogađa potrošače.

Kao posledica ovakve politike privremenih prištinskih institucija, zalihe lekova u KBC Kosovska Mitrovica su pri kraju, na šta su ukazivali čelnici ove ustanove, nazivajući situaciju alarmantnom, dok Srbi, kako sa severa, tako i sa juga Kosmeta, ukazuju da je roba koja je u ponudi, kao zamena za srpske proizvode, skuplja.