Srbija i Balkan

Dodik poručio britanskom ambasadoru: Imovinu Republike Srpske nećete dobiti

Taj kolonijalni odnos može da primenjuje prema Federaciji BiH, rekao je predsednik Republike Srpske
Dodik poručio britanskom ambasadoru: Imovinu Republike Srpske nećete dobiti© TANJUG/ FOTO SRNA/ nr

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da bi britanski ambasador u BiH trebalo da zna da, kao diplomata, prvenstveno treba da pokaže poštovanje prema institucijama države u kojoj se nalazi, da poštuje njen suverenitet i demokratski izabranu vlast.

"Kao i njegovi prethodnici, a on je samo nastavio istu praksu, pokazao je na krajnje drzak način nepoštovanje prema institucijama Republike Srpske i srpskom narodu koristeći neprimerene ocene o radu predstavnika institucija Srpske", poručio je Dodik na društvenoj mreži X, prenosi RTRS.

On je dodao da, kako je naveo, "taj kolonijalni odnos može da primenjuje prema Federaciji BiH".

"Nemamo problem s tim, ali u odnosu prema Republici Srpskoj ne možemo, a da ne reagujemo na takvo ponašanje. Naša poruka je jasna - imovinu Republike Srpske nećete dobiti. Kada pokažete poštovanje prema srpskom narodu i institucijama Srpske, onda će se promeniti i naš odnos prema ambasadorima Velike Britanije u BiH", napisao je Dodik.

Britanski ambasador u BiH Džulijan Rajli ranije je izjavio da je državna imovina u Bosni i Hercegovini postala veoma ispolitizovano pitanje, kao i da je reč o pitanju koje je ključno za koncept države, "s obzirom na to da se država zasniva na teritorijalnom integritetu i suverenitetu".

image