Novi krug pregovora o Vladi CG: Albanci očekuju mesto potpredsednika, da li će biti mesta za Srbe?

U Podgorici lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić započeo je novi krug pregovora o vladi

Mandatar za sastav 44. vlade Crne Gore Milojko Spajić danas će obaviti novi krug pregovora o vladi sa strankama koje su na konsultacijama kod predsednika Crne Gore Jakova Milatovića rekle da ga podržavaju za mandatara.

Spajić se najpre u 11 sati sastao sa predsednikom Demokratske Crne Gore Aleksom Bečićem, lider om Ujedinjene Crne Gore Goranom Danilovićem, predsednikom Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimirom Jokovićem, predsednikom Hrvatske Građanske inicijative (HGI) Adrijanom Vuksanovićem, liderom Saveza građana Civis Srđanom Pavićevićem, liderom Force Gencijem Nimanbeguom i predsednikom Albanske alternative (AA) Nikom Đeljošajem, a potom u 14 časova treba da usledi sastanak sa liderima koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem.

Prvi sastanak je trajao skoro tri sata.

Spajiću su, tokom konsultacija kod predsednika, "zeleno svetlo" da krene u formiranje kabineta dale partije koje imaju 44 mesta u parlamentu - PES s partnerima, Demokrate, Bošnjačka stranka (BS), Socijalistička narodna partija (SNP), Albanska alternativa (AA), Demokratski savez Albanaca (DSA), Demokratska unija Albanaca (DUA), Forca i Hrvatska građanska inicijativa (HGI).

Pred Spajićem je rok od 90 dana da formira vladu kojoj je potrebna podrška najmanje 41 poslanika.

Za sada je najviše sporno mesto predsednika Skupštine koje zahteva Knežević, a koje je prema nezvaničnim informacijama Spajić ponudio lideru Demokrata Aleksi Bečiću.

Problem je i što su pojedine manjinske stranke izjavile da neće ući u vladu u kojoj budu prosrpske stranke.

U Albanskom forumu kazali su da su spremni da budu deo vlade, ali su podvukli da su od resora važniji principi na kojima će ta vlast počivati.

"Na osnovu toga ćemo se i odnositi prema ponuđenom kabinetu. Mi očekujemo da će nam biti dodeljeno Ministarstvo koje već ima Albanski forum i potpredsedničko mesto", kazao je Nikola Camaj iz Albanskog foruma za "Gradsku RTV".

Camaj navodi da su Demokrate bliže tome da dobiju mesto šefa parlamenta, a da partije DF-a traže model kako da uđu u Vladu.

"Da li će oni prihvatiti druga mesta i da li će im biti ponuđena zavisi od njihovog odnosa prema principima. Mi ćemo sarađivati sa onima za koje su ti principi prihvatljivi", kazao je Camaj.

I u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) tvrde da ne razmišljaju o resorima.

"Na mandataru je da vidi kakav će biti koncept vlade, šta su prioriteti i rokovi za tu vladu, da vidimo ko će je činiti i onda ćemo tek moći da vidimo da li i šta bi trebalo da pripadne SNP-u. U ovom trenutku nemamo prioritete i nama su bitnije druge stvari od toga ko će koju poziciju zauzeti", istakao je lider SNP-a Vladimir Joković.

Poseban pritisak na Spajića vrše zapadne ambasade, pa se tako danas oglasila američka ambasada koja saopštava da podržava brzo formiranje vlade Crne Gore koja je privržena evroatlantskim vrednostima i predstavlja multikulturalnu Crnu Goru.

"Podržavamo Vladu čiji bi članovi osudili rusku agresiju, zalagali se za teritorijalni integritet Ukrajine i podržavali sankcije EU Rusiji, jačali aktivno učešće Crne Gore u NATO-u, štitili prava manjina i podržavali suverenitet susednih zemalja, uključujući Kosova", istakli su iz američke Ambasade u Podgorici.