Branilac predsednika RS: Sud BiH hoće nepravdom i politikom da nadvlada pravo

Dodik se ne postavlja "iznad zakona" već vrši svoju ustavnu funkciju, kaže advokat Bubić

Praksom javnog pritiska na Sud BiH nesumnjivo se krše standardi poštenog sudskog postupka, koji su civilizacijska norma, rekao je branilac predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, advokat Goran Bubić.

Bubić je izjavio da se saopštenjem iz Kancelarije visokog predstavnika, kao i ambasada nekih država, evidentnom zamenom teza vrši očigledan pritisak na Sud BiH i istakao da se Dodik, kao predsednik Republike Srpske ne postavlja "iznad zakona", kako oni saopštavaju, jer on samo vrši svoju ustavnu i zakonsku funkciju.

"Iznad zakona se postavljaju autori ovakvih saopštenja, a ne Milorad Dodik. Ovakva praksa javnog pritiska na Sud BiH nesumnjivo krši standarde poštenog sudskog postupka, koji je civilizacijski standard", istakao je Bubić za Srnu.

Prema njegovim rečima, u predmetu protiv predsednika Republike Srpske Tužilaštvo BiH pokušava nepravdom i politikom, koje uvlači u sudnicu, da napadne i nadvlada pravo.

"Da bi se optužnica Tužilaštva BiH i potvrdila potrebno je da politika provali i u Sud BiH. Ne postoje pravne norme koje podržavaju visokog predstavnika u BiH kao zakonodavca, niti dokument koji aktivno legitimiše Kristijana Šmita kao visokog predstavnika", smatra Bubić.

On je ukazao da za potvrdu optužnice Tužilaštvo BiH treba Sudu BiH da ponudi najmanje dve stvari.

"Prvo, pravnu normu iz koje proizlazi da je visoki predstavnik nadležan 'da donosi zakone' u BiH. Postoji li ovakva pravna norma, uključujući i bilo koju ugovornu odredbu Dejtonskog sporazuma, s aneksima? Ne postoji. Druga stvar, pravni dokument o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika. Postoji li ovakav dokument? Ne postoji", rekao je advokat Bubić.

Advokat je naglasio da politici ne sme biti mesto u sudnici, dodavši da je "prosto neverovatno kako je BiH jedna tragična zemlja koju neće da ostave na miru".

"Nakon 100 i nešto godina praktično se ponavljaju takozvani veleizdajnički procesi montirani i autorizovani od stranaca koji promovišu sebične politike koje su i dovele do proteklog rata u BiH. Ovde nema sumnje da pravo mora imati prednost nad nepravom i politikom koju promoviše Tužilaštvo BiH. Ovakvo ponašanje ne sme dobiti sudski legitimitet, poručio je branilac predsednika Republike Srpske Goran Bubić.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koga RS ne priznaje, jer, kako ističe, njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.