Dodik sad "kriv" i zbog N1

Označavajući sarajevske medije kao izdajničke prema Republici Srpskoj, a N1 kao neprijatelja srpskog naroda, Milorad Dodik je novinarima ugrozio sigurnost i onemogućio normalan rad, istakla je zamenica ministra za ljudska prava i izbeglice BiH Duška Jurišić u pismu specijalnom predstavniku Evropske unije u BiH Johanu Satleru

Zamenica ministra za ljudska prava i izbeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić izjavila je da je "predsednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik 12. avgusta ove godine ugrozio slobodu izražavanja i medija", svojim izjavama na vanrednoj konferenciji za novinare.

"Označavajući sarajevske medije, te medije Buka, Kapital i BN televiziju kao izdajničke prema Republici Srpskoj, te N1 kao neprijatelja srpskog naroda i Republike Srpske, ne samo da je oklevetao većinu medija u BiH, već je novinarima ugrozio sigurnost i onemogućio normalan rad", istakla je Jurišić, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovo je Jurišić navela u pismu koje je uputila šefu Delegacije i specijalnom predstavniku Evropske unije u BiH Johanu Satleru.

Dodala je da Dodik koristi ovakvu retoriku uprkos pregovaračkim naporima da se usvoje zakoni i ispune uslovi za početak pregovora BiH za punopravno članstvo u EU.

Podsetila je da je BiH obavezna da osigura slobodu izražavanja i medija, kao i zaštitu novinara, što je preduslov za punopravno članstvo zemlje u EU.

"Niko nema pravo, a posebno ne visoko pozicionirani političari poput Milorada Dodika, proglašavati medije koji profesionalno rade svoj posao, neprijateljima srpskog naroda i Republike Srpske", navela je zamenica ministra.

Podsetila je Satlera i na napade na povratničke porodice, kao i napade na LGBT+ aktiviste, zaposlene Memorijalnog centra Potočari, kao i na to da je predsednik Republike Srpske "opsovao genocid u Srebrenici".

Jurišić je u pismu navela da očekuje od zvaničnika Evropske unije "da ove brojne i u poslednje vreme učestale slučajeve ugrožavanja slobode izražavanja i medija, te ugrožavanja prava ranjivih grupa imate u vidu prilikom ocenjivanja napretka Bosne i Hercegovine", navela je između ostalog zamenica ministra.