Srbija i Balkan

Politička partija ili narko-klan: Još aktivista Kurtijevog Samoopredeljenja uhapšeno zbog droge

Dok saradnici tvrde da ne znaju ništa o hapšenju aktiviste, policija je objavila zvanično saopštenje o istrazi
Politička partija ili narko-klan: Još aktivista Kurtijevog Samoopredeljenja uhapšeno zbog droge© Tanjug/AP Photo/Ridvan Slivova

Odbornik pokreta Samoopredeljenje u prištinskoj gradskoj skupštini Besnik Mujecki uhapšen je u Tirani zbog trgovine drogom, a "Albanijan post" javlja da ovo nije prvi saradnik premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji je priveden zbog narkotika.

Početkom ovog meseca, tačnije 5. avgusta uhapšen je i aktivista pokreta Samoopredeljenje Erblin Šalja. Prema pisanju pomenutog medija, on je uhapšen u svom lokalu "Linden bar" sa još tri osobe. Tom prilikom policija je zaplenila "značajnu količinu kokaina" i novac.

Šalja se ranije našao na fotografijama u pratnji poslanika Arbera Redžaja, Aratana Abrašija i bivšeg predsednika ove stranke u Prizrenu Mitahera Haskuke. Aktivista je viđen i na skupu kome je prisustvovao i sam Aljbin Kurti.

Poslanik Samoopredeljenja Visar Korenica, na pitanje da li je čuo za ovaj slučaj, kaže da nije i da "ne može da zna sve aktiviste, već neke koje su poznatiji".

I odbornik pokreta iz Prizrena Ilir Gaši navodi da ne zna da su njegovom sunarodniku stavljene lisice na ruke, ali da je čuo da je u njegovom baru izvršena racija.

Dok saradnici tvrde da ne znaju ništa o hapšenju aktiviste, policija je objavila zvanično saopštenje o istrazi.

"Pretresom lokala pronađeni su i oduzeti: opojna supstanca tipa kokain, gotovina, mobilni telefon, opojna supstanca za koju se sumnja da je marihuana, vaga, mlin i nož", navodi se u saopštenju.

Policija je pretresla i kuću jednog od četvorice uhapšenih, gde je pronašla elektronsku vagu i gotovinu.

Šalja i Mujeci, međutim, nisu prvi članovi pokreta koji su umešani u prodaju narkotika.

Mediji su 2019. objavili da su unuci bivšeg poslanika Samoopredeljenja Nazlija Bale uhapšeni zbog proizvodnje i prodaje narkotika. Tada je Uprava za istraživanje trgovine narkoticima pronašla dve sofisticirane i dobro zakamuflirane laboratorije za preradu narkotika, a uhapšeno je četiri osumnjičenih.

Iste godine poslanik Alijanse za budućnost Kosova Arber Redža optužen je da je "imao dosije povezan sa narkoticima" tokom predizborne kampanje za nacionalne izbore.

image