Srbija i Balkan

Osmani traži od EU da ukine mere tzv. Kosovu i pritisak prebaci na Beograd

"Očekujemo da će te korake preduzeti naši partneri, jer su njihove mere bile potpuno nesrazmerne", poručila je
Osmani traži od EU da ukine mere tzv. Kosovu i pritisak prebaci na Beogradwww.globallookpress.com © Bernd Elmenthaler via www.imago-/www.imago-images.de

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani zatražila od Evropske unije da "Kosovu" ukine kaznene mere i da se pritisak međunarodne zajednice sa Prištine prebaci na Beograd.

"Mere koje je Evropska unija uvela 'Kosovu' nanele su štetu procesu dijaloga sa Beogradom. To nije odgovor koji podstiče saradnju, to je odgovor koji najviše šteti procesu dijaloga i stavlja ga na nivo van koloseka na kom treba da bude, gde obe strane treba da budu tretirane na jednak način", izjavila je Osmanijeva.

Ona se nada da će EU krenuti sa ukidanjem sankcija tzv. Kosovu.

"Očekujemo da će te korake preduzeti naši partneri, jer su njihove mere bile potpuno nesrazmerne", poručila je.

Osmani tvrdi da "Kosovo" verno sprovodi stavke za deeskalaciju situacije na severu, koje su u Bratislavi prošlog meseca dogovorili šef prištinskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Od suštinskog je značaja da međunarodna zajednica traži od Aleksandra Vučića da zaustavi negativan uticaj, zastrašivanje građana, nasilje koje ilegalne strukture koriste nad građanima na severu i omogući im da bez nasilja koriste svoja prava koja su im zagarantovana ustavom i zakonom", naglasila je Osmani.

Petković: Najnovija jadikovka Osmanijeve

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković naveo je da reči Osmanijeve predstavljaju "najnoviju jadikovku".

"Ekstremistička vrhuška u Prištini nije sposobna da shvati da je vreme kada je Kurtiju i njegovim saradnicima bilo sve dozvoljeno nepovratno prošlo i da EU ne gleda blagonaklono na njihove pokušaje destabilizacije regiona", kazao je Petković.

Kaže da je negodovanje Vjose Osmani zbog zahteva koji su stavljeni pred Prištinu delimično razumljivi.

"Sponzori samoproglašenog 'Kosova' u prošlosti bili su spremni da tolerišu svaku neodgovornost ekstremističke političke vrhuške u Prištini. 'Kosovo' je u prošlosti bilo nemirno čedo Zapada kojem je bilo dopušteno svako mahnitanje, ali ta era je završena i dobro je što su u EU shvatili da je popustljivost prema Prištini otišla predaleko i da može imati nesagledive i tragične posledice, objasnio je Petković i dodao da u Prištini to ne shvataju, te da bi trebalo da deeskaliraju situaciju i vrate sve u pređašnje stanje.

Potom je potrebno da omoguće formiranje Zajednice srpskih opština.

"Oni čine suprotno, i sada, ne samo da prete Srbima i Srbiji, već prete i svima drugima u regionu koji se opiru Kurtijevom velikoalbanskom projektu", dodao je Petković.

Srbija će, kako kaže, nastaviti da radi na stabilizaciji prilika u regionu i da učvršćuje mir tamo gde Kurti priželjkuje sukobe, i da otvora prostor za saradnju i napredak tamo gde Kurti priželjkuje rat i nazadovanje.

Podsetimo, Evropska unija uvela je kaznene mere Prištini krajem juna meseca, zbog odbijanja da ispuni zahteve za deeskalaciju situacije.

Od njih se očekuje da ukloni policijske jedinice iz opštinskih zgrada, izmeste gradonačelnike na alternativne lokacije, te organizuju nove izbore na severu.

image