Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Koji još gradovi u Srbiji obezbeđuju besplatne vrtiće za decu

Nekoliko je lokalnih samouprava na teritoriji Srbije koje potpuno pokrivaju troškove boravka mališana u vrtićima, ili refundiraju ukupnu ekonomsku cenu privatnih ustanova
RT Balkan istražuje: Koji još gradovi u Srbiji obezbeđuju besplatne vrtiće za decuGetty © Kristian Dowling / Staff

Pored Beograda, subvencionisanje boravka dece u državnim vrtićima za svoje najmlađe stanovnike omogućili su i Bečej, Ljig, Subotica, Kučevo i Čačak.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da će od 1. septembra boravak svih mališana u državnim predškolskim ustanovama biti besplatan, jer će grad refundirati punu cenu vrtića.

"Kad je reč o privatnim vrtićima, oni sami formiraju cenu i na to ne možemo da utičemo. Svakako bi poskupeli, a da nismo doneli odluku da refundiramo pun iznos ekonomske cene vrtića, uzmite u obzir koliko bi tada koštali", rekao je gradonačelnik. 

Razlika u ceni, kako je ranije rečeno, zavisiće od kvaliteta usluge i pružanja dodatnih usluga i organizovanja aktivnosti za mališane i nju će plaćati roditelji.

U Beogradu su problem male plate vaspitačica

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada Beograda rekli su da će apelovati na vlasnike privatnih predškolskih ustanova kako bi cene bile prihvatljive za sve roditelje.

Šapić je naglasio da će pokušati da se što veći broj državnih vrtića otvara u gradu u narednom periodu, iako, kako kaže, postoji problem sa osobljem koje bi radilo u njima.

"Pored vaspitačica poseban problem imamo sa spremačicama i kuvaricama, jer su im plate male. Bez tih ljudi čitav sistem ne bi funkcionisao i zato grad pokušava da to nadomesti, u zakonskim okvirima. Ali svakako da ćemo u narednih godinu i po dana pojačati izgradnju državnih vrtića i pokušati da dodatan broj tih ustanova pružimo Beograđanima", rekao je Šapić.

RT Balkan je istraživao koji gradovi u unutrašnjosti Srbije još uspevaju da svoj budžet prilagode praznim džepovima roditelja.

Sufinansiranje u Subotici za roditelje sa neto platama od 100.000

Skupština grada Subotice potvrdila je, na predlog gradonačelnika, pomoć i podršku roditeljima u vidu naknade troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi "Naša radost", ali i privatnim predškolskim ustanovama u tom gradu na severu zemlje.

"Ideja je potekla od gradonačelnika Stevana Bakića, da ta olakšica krene od 1. septembra ove godine. PU 'Naša radost' ima oko 50 objekata, što je za ukupno 4.670 dece i sva ona će ići potpuno besplatno u vrtić. Pored toga, lokalna samouprava će u potpunosti snositi troškove boravka dece u vrtićima pri osnovnim školama u Čantaviru i Đurđinu, to je još 217 dece, što je sve ukupno oko 4.900", kaže sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Subotice, Jasmina Stevanović.

Ranije je grad pokrivao 80 odsto od ekonomske cene vrtića, a 20 odsto su plaćali roditelji.

"Još jedna od mera koje imamo je sufinansiranje boravka dece u privatnim vrtićima, gde grad daje 10.000 dinara po detetu. Upućen je poziv verifikovanih privatnim vrtićima na teritoriji grada, sedam ih je ukupno, a uslovi za dobijanje naknade za roditelje su da su državljani Republike Srbije ili stranci sa prijavom boravka na teritoriji Subotice, izbegla raseljena lica, da su oba roditelja u radnom odnosu i da su neto prihodi porodice iznad 200.000 dinara", navela je sagovornica RT Balkan.

Grad je u ove svrhe opredelio 128 miliona dinara.

Opština Bečej izdvaja najviše novca za sufinansiranje privatnih vrtića

Iva Kekić iz Opštine Bečej za naš portal je potvrdila da će mališani tog grada pohađati vrtić na račun gradske kase.

"Od septembra ove godine prvi put u opštini Bečej ćemo svoj deci omogućiti da imaju besplatan vrtić. Za sufinansiranje privatnih vrtića biće odvojeno se 18.000 dinara po detetu. Na konkursu je bilo prijavljeno 304 mališana", rekla je ona.

Ljig za ponos

Pomoćnica predsednika opštine Ljig, Danica Jovanović, za RT Balkan naglasila je da ta lokalna samouprava može svima da posluži za primer, jer već četvrtu godinu zaredom obezbeđuju sredstva za besplatne vrtiće.

"Ukupan broj dece je oko 370, ali je zbog navale od kada smo rekli da će ići besplatno u državne ustanove, jedno 10-15 mališana na listi čekanja. Godišnje u tu svrhu izdvajamo između 12 i 15 miliona dinara. Pokrićemo i deo izdavanja za privatne vrtiće, do 12.000 dinara po detetu. Uslov je da su roditelji poslednjih šest meseci prijavljeni na adresi ljiške opštine", poručila je Jovanovićeva.

Čačak obezbedio najveći budžet

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kaže da taj grad godinama unazad subvencioniše boravak dece u državnim vrtićima.

"Pokrivamo cenu privatnih vrtića 15.000 dinara po detetu, kao i troškove boravka za svako treće dete. Na teritoriji grada je 4.508 dece, a izdvojen budžet je 1,2 milijarde dinara", rekao je Todorović za RT Balkan.

Iz Kučeva nisu odgovorili na naša pitanja iako je ranije objavljeno da je Opštinsko veće tog grada usvojilo predlog odluke o besplatnom boravku dece u Predškolskoj ustanovi "Lane" čiji je osnivač.

image