Srbija i Balkan

Uskoro drugačije putovanje u EU?

ETIAS je najavljen kao deo napora Evropske unije da poboljša bezbednost granica i olakša putovanja državljana zemalja koje nisu članice EU
Uskoro drugačije putovanje u EU?Getty © Matt Cardy/Getty Image

Novi princip putovanja u zemlje Evropske unije najavljen je i odlagan u nekoliko navrata, a prema poslednjim informacijama, nešto više biće poznato na jesen, najverovatnije u oktobru.

Tada bi, kako je objavila Radio-televizija Crne Gore na osnovu odgovora dobijenih od Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, trebalo da se održi sastanak ministra unutrašnjih poslova Evropske unije na kome će raspravljati o datumu početka primene Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS).

U pitanju je onlajn sistem koji zahteva popunjavanje formulara za prijavu uoči putovanja za svakog pojedinca, državljanina zemalja koje nisu članice EU, a koji bi da putuje u šengenski prostor bez vize.

Iz MSP podsećaju da će ETIAS dobiti svoju zvaničnu stranicu i mobilnu aplikaciju onda kada sistem postane operativan. 

"ETIAS je najavljen kao deo napora Evropske unije da poboljša bezbednost granica i olakša putovanja državljana zemalja koje nisu članice EU", navode iz MSP.

Mediji su ranije pisali da će naknada za ovu prijavu biti sedam evra za sve podnosioce zahteva koji su stariji od 18, a mlađi od 70 godina. Maloletnici i stariji od 70 godina dobijaće ETIAS besplatno.

Procenjuje se da će proces prijave trajati oko deset minuta, a da bi na odobrenje trebalo sačekati nekoliko minuta od registracije. Dobijeno odobrenje važiće tri godine.

Slična praksa već postoji u SAD, Kanadi i Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS sistema datira još od 2016. godine.

image