Kristijan Šmit preti: Sankcije EU nisu isključene, Dodik je Putinova marioneta

Dodik je postao "marioneta na koncu" ruskog predsednika, kaže Šmit za "Blumberg"

Kristijan Šmit, koji se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, optužio je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da igra na ruku Vladimiru Putinu i da iskorišćava etničke podele na Balkanu kako bi skrenuo pažnju sa, kako kaže, "ruske invazije na Ukrajinu".

Dodik je postao "marioneta na koncu" ruskog predsednika, kaže Šmit za "Blumberg" koji navodi da je nemački političar imenovan za visokog predstavnika uz podršku Ujedinjenih nacija 2021, što zvanično nije potvrđeno.

"Mogao bi da postoji interes da se pokrene kriza van Ukrajine, ne vojno, već politički", kaže Šmit o Putinu i dodaje: "Ali to ne služi interesima Bosne i Hercegovine ili naroda u Republici Srpskoj".

Politička kriza u Bosni i Hercegovini je eskalirala nakon što je Tužilaštvo u Sarajevu optužilo Dodika da ne poštuje Šmitove odluke, odnosno, visokog predstavnika, a za šta je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

"Ustavni sud je jedna od ključnih institucija Dejtona", kaže Šmit.

Osim američkih sankcija koje su već uvedene Dodiku, Šmit je rekao da "nije isključena i mogućnost mera Evropske unije".

Koraci za smanjenje pomoći iz zemalja članica EU Republici Srpskoj su takođe u toku, a Nemačka je ranije ovog meseca otkazala četiri infrastrukturna projekta kao način pritiska na Dodika, navodi "Blumberg".

"Očekujem i nadam se da ćemo u naredne dve nedelje videti približavanje evropskim zahtevima", rekao je Šmit.

"Ako ne, moglo bi da dođe vreme kada će biti potrebno da se pokažu granice gospodinu Dodiku", zapretio je Šmit.