Dan D u Skoplju: Severna Makedonija postaje država (i) bugarskog naroda

Pred nama su hrabre i teške odluke, rekao je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski uoči današnje sednice parlamenta o ustavnim amandmanima, razgovarao je sa američkom ambasadorkom Angelom Ageler o podršci "strateškog partnera SAD evropskom putu zemlje" i narednim koracima.

"Pred nama su hrabre i teške odluke, svih 120 poslanika treba da pokažu državničko ponašanje, da budu na visini zadatka i donesu odluku koja će omogućiti bolju budućnost, narednim generacijama, nama, našoj deci", poručio je juče Kovačevski, prenosi agencija Makfax.

On je istakao da su poslanici pre svega predstavnici građana, a građani, dodao je, žele da žive u EU.

"Zarad boljeg životnog standarda, zarad vladavine prava, bolje infrastrukture, boljih usluga za građane, zarad ekonomskog napretka, socijalne pravde, vrhunske demokratije. Za bolji život po evropskim standardima. Zato što žele da im deca ostanu kod kuće i da ovde grade svoju budućnost", poručio je Kovačevski.

On je zaključio da zemlja nema alternativu osim EU, prenosi makedonska agencija.

Promene u Ustavu odnose se na dodavanje delova naroda u Preambuli i članovima 49. i 78. Ustava, kada se nabrajaju delovi naroda u državi.

U tekstu: "Državljani Republike Severne Makedonije, makedonski narod, deo albanskog naroda, turski narod, vlaški narod, srpski narod, romski narod, bošnjački narod i drugi", stavlja se zarez iza reči bošnjački narod i dodaje se: bugarski narod, hrvatski narod, crnogorski narod, slovenački narod, jevrejski narod i egipatski narod.

Partija Demokratska unija za integracije (DUI) u Severnoj Makedoniji smatra da će današnja sednica parlamenta biti odlučujuća za evropsku budućnost te zemlje. Ona je apelovala na sve poslanike da razmisle, kako su naveli, o značaju svog istorijskog zadatka da zemlja napreduje jer su ustavni amandmani odlučujući korak za nastavak pregovora o evropskim integracijama.

Iz ove stranke još jednom pozivaju političke stranke i poslanike da ostave po strani lične i partijske interese, da ne pokušavaju da ih blokiraju, već da daju prednost evropskoj budućnosti građana.

"Republika Severna Makedonija ima svoje mesto u velikoj evropskoj porodici. Danas ćemo videti ko je za integraciju, a ko za izolaciju, ko za Evropu, a ko za Rusiju, ko za perspektivu, a ko za nazadovanje", navodi se u saopštenju DUI.