Srbija i Balkan

Stevandić poručio Šmitu: Pored lažnog predstavljanja činite i nova krivično dela

Šmit se meša u rad pravosuđa, direktno im naređujući šta da rade, za šta bi, na primer, u Nemačkoj, već bio uhapšen i procesuiran, kaže predsednik skupštine RS
Stevandić poručio Šmitu: Pored lažnog predstavljanja činite i nova krivično dela© TANJUG/ FOTO SRNA/ NENAD STUPAR

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je u otvorenom pismu visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Kristijanu Šmitu, da pored krivičnog dela lažnog predstavljanja sada čini i nova, a pre svega, krivično delo trgovina uticajem, kao i zloupotreba položaja.

Stevandić je rekao da se Šmit meša u rad pravosuđa, "direktno im naređujući šta da rade", a za to bi, kako kaže, na primer, u Nemačkoj, ili bilo kojoj zemlji EU, Šmit već bio uhapšen i procesuiran.

"Ne bi bilo potrebe za ostavkom ili smenom, jer vi niste ni imenovani na bilo koju funkciju. Vaša odgovornost je nesumnjiva, jer sa drugim srbomrscima delujete motivaciono na ekstremiste koji vaše izjave smatraju kao odobrenje za moju likvidaciju, kao i drugih srpskih predstavnika, a nažalost, i naših porodica", naveo je Stevandić.

Stevandić tvrdi i da pouzdano zna, da je visoki predstavnik u BiH ogorčen nakon što je video 40 stranica materijala koje je pripremio na srpskom i engleskom jeziku.

"Materijal sadrži sve rezolucije, kopije originalnih dokumenata kojim su imenovani visoki predstavnici rezolucijama Saveta bezbednosti UN, ali sadrži i onu koja nije usvojena, a odnosila se na vaše imenovanje i koja dokazuje da se lažno predstavljate, zaklanjajući se iza trenutne međunarodne sile i harange sarajevske čaršije, čime čuvate svoj komoditet", naveo je Stevandić u otvorenom pismu Kristijanu Šmitu.

On je istakao da to neće promeniti činjenicu da je Šmit nametnuti "samozvanac na funkciji visokog predstavnika u BiH".

"Razumem da ste nakon cirkuske predstave sa optuživanjem Milorada Dodika i Miloša Lučića morali da smislite nešto drugo uz pomoć velikog brata i da nastavite da sve nas, za vas nepodobne i neposlušne Srbe, progonite", napisao je Stevandić.

Poručuje  Šmitu da dugo izbegava bilo kakvu raspravu sa njim, ali da posle njegove sinoćne izjave da njegovu ratnu prošlost treba proveriti, više nema taj luksuz.

"To ste izjavili nakon što je izašlo saopštenje tužilaštva BiH, što vas je izgleda potreslo, da se protiv mene ne vodi istraga", naglasio je Stevandić.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju, jer nije izglasan u Savetu Bezbednosti ranije je u intervjuu za "Glas Amerike" izjavio da treba preispitati Stevandićevu ulogu u ratu povodom tužbe IGK-a zbog navodinih ratnih zločina.

"Video sam delove snimka na kojem se Stevandić pojavljuje tokom rata u BiH, i razumem da Institut iz Kanade traži objašnjenje. Nemam mogućnost da utvrdim validnost, autentičnost i kontekst tog video materijala. Treba proveriti njegovu ulogu tokom rata. Ne treba ga zavaravati – pravda važi za sve, a posebno za ljude koji obavljaju funkcionalniju javnu funkciju" rekao je Šmit, a onda dodao:

"O tim pitanjima sam govorio 11. jula u Srebrenici. Zajedno moramo postići da ljudi koji su počinioci krivičnih dela, ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti ili genocida ne mogu obavljati javne funkcije u Bosni i Hercegovini. Tu meru treba primeniti na sve, kada je u pitanju ponašanje bilo koga iz ratnog perioda, pa i Stevandića".

Odgovarajući na pitanja on je paktično zapretio rukovodstvu Republike Srpske i njenim građanima, a predsedniku RS je poručio da "ne treba da potcenjuje odlučnost međunarodne zajednice".

image