Srbija i Balkan

RSE: Kineska kompanija koju Ukrajina optužuje da je "sponzor rata" gradi puteve u BiH

Iz Evropske investicione banke naglašavaju da lista na kojem se nalazi kineska kompanija u Ukrajini nije "popis sankcija i nema pravnu snagu", kao i da ova kineska kompanija nije pod sankcijama Evropske unije
RSE: Kineska kompanija koju Ukrajina optužuje da je "sponzor rata" gradi puteve u BiHwww.globallookpress.com © Alexander Legky

Kineska kompanija "Čajna stejt konstrakšn endženirig korporejšn limited" (CSCEC), koju Ukrajinci optužuju da je "međunarodni sponzor rata u Ukrajini i finansijer terorizma", angažovana je na dva velika infrastrukturna objekta u Bosni i Hercegovini.

Jedan on njih se na teritoriji Republike Srpske, a drugi u Federaciji BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako navodi profesorka na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Azra Zaimović, lista Ukrajinske agencije za sprečavanje korupcije, na kojoj se nalazi to kinesko preduzeće, uključuje 27 multinacionalnih kompanija i više od 120 osoba, uglavnom članova uprava i nadzornih odbora.

Evropska unija datu listu nije ni osporila, ali ni odobrila, piše RSE.

I u Evropskoj investicionoj banci, koja je jedan od finansijera projekta koji se gradi u Bosni i Hercegovini, je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je kineska kompanija proglašena za "međunarodnog sponzora rata u Ukrajini".

Međutim, oni kažu i da te "sankcije" nemaju pravnu snagu. Kineska kompanija je 2009. bila je pod sankcijama Svetske banke zbog tajnih ugovora koji su se odnosili na infrastrukturni projekat izgradnje puteva na Filipinima.

Prošle godine to preduzeće je potpisalo ugovor sa Vladom Republike Srpske o izgradnji deonice puta Vukosavlje-Brčko. Ova deonica na severu BiH je deo buduće trase autoputa Sarajevo - Beograd.

Procenjena vrednost tog projekta, deonice duge oko 33 kilometra, bila je oko 350 miliona eura. 

Kako je navedeno na službenoj stranici preduzeća "Autoputevi Republike Srpske", na toj deonici autoputa još nije počela izgradnja. Navedeno je i kako ne postoji "projektno planska i tehnička dokumentacija, kao i studija izvodljivosti".

CSCEC je prisutna i u Federaciji BiH, i to na izgradnji deonice autoputa na Koridoru Počitelj – Zvirovići, u južnom delu države.

Iz "Autocesta Federacije" za RSE kažu kako nisu upoznati s tim da je kineska kompanija, koja gradi na jugu BiH, u Ukrajini proglašena "međunarodnim sponzorom rata".

"Nikakve zvanične informacije mi nemamo, niti smo upoznati o detaljima", kažu u "Autocestama Federacije". Oni navode da se radovi na toj deonici autoputa privode kraju.

Iz Evropske investicione banke (EIB), koja je jedan od finansijera izgradnje poddeonice Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc sa sto miliona evra, za RSE naglašavaju da lista na kojem se nalazi kineska kompanija u Ukrajini nije "popis sankcija i nema pravnu snagu", kao i da ova kineska kompanija nije pod sankcijama Evropske unije.

Iz banke su za RSE rekli da je ugovor s kineskom firmom o izgradnji deonice na Koridoru Vc Počitelj – Zvirovići dodeljen u junu 2019. godine i da je u martu ove godine banka obaveštena da je 90 posto radova obavljeno.

"EIB prati sve svoje ugovorne strane, kao i sve subjekte koji su uključeni u projekte banke, te mi nemamo pravo dati bilo kakvu službenu i javnu izjavu o pitanju ukrajinskih međunarodnih sponzora rata", navedeno je iz EIB-a za RSE.

image