Srbija i Balkan

Nemačka obustavlja projekte u Republici Srpskoj: Izolacija, ili šansa za povoljnije aranžmane?

Mnoge zemlje su zainteresovane za energetske projekte - Kina, Srbija, Mađarska, a taj spisak će da bude i veći kad se sukob u Ukrajini završi, ističe analitičar Srđan Perišić
Nemačka obustavlja projekte u Republici Srpskoj: Izolacija, ili šansa za povoljnije aranžmane?© Antonio Ahel/ATAImages

Najava ambasade Nemačke u Sarajevu da obustavlja ekonomsku pomoć i projekte u Republici Srpskoj zbog neslaganja sa političkim koracima vlasti tog entiteta otvorila je debatu u tamošnjoj javnosti o tome kakav će uticaj "sankcije" imati na građane i političke vođe, piše "Politika".

Jedno od pitanja jeste i da li odluka najmoćnije ekonomije Evrope stavlja Srpsku u neku vrstu izolacije, ili se, kako veruju u Banjaluci, novac Nemačke lako može nadomestiti na drugim mestima.

Berlin je odlučio da obustavi četiri infrastrukturna projekta u Srpskoj, čija je vrednost 105 miliona dolara. 

"Pozadina toga je nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika. Reč je o projektima rehabilitacije hidroelektrane 'Trebinje' (faza tri i četiri), vetroparka 'Hrgud', te zbrinjavanje otpadnih voda u 'Gradišci'", saopšteno je iz ambasade Nemačke. 

Ta najava je sa radošću dočekana u Sarajevu, ali se njeni efekti oprečno tumače u Banjaluci. Deo analitičara veruje da će taj vid sankcija pogoditi i građane, a ne samo političke predstavnike. 

Drugi deo analitičara u najavi Nemačke pronalazi i razloge za zahvalnost, jer, kako kaže analitičar Srđan Perišić, Berlin je time otvorio vrata za povoljnije aranžmane s onima koji ne postavljaju političke uslove. 

Perišić je za "Glas Srpske" naveo da su ocene Nemačke o "secesionističkoj politici" u suprotnosti s ocenama renomirane međunarodne agencije "Standard end purs" koje je povećala kreditni rejting BiH jer veruje u političku budućnost zemlje. 

"Očigledno je da Nemačkoj smeta to što Srpska ne priznaje Šmita, što se ne uklapa u njihovo viđenje BiH kao protektorata. Mnoge zemlje su zainteresovane za energetske projekte - Kina, Srbija, Mađarska, a taj spisak će da bude i veći kad se sukob u Ukrajini završi", smatra Perišić.

Predsednik RS Milorad Dodik tvrdi da Srpska ima alternativu za finansiranje četiri projekta nakon što je nemačka banka odustala od toga. Pozadinu toga vidi u političkim i ekonomskim pritiscima na Srpsku zbog nepriznavanja Šmita, ali i u pokušaju Nemačke da zbog svojih finansijskih problema naše izgovor i način da poništi ranije potpisane ugovore, koje, kako kaže, nisu mogli da menjaju, a posao je za njih u međuvremenu postao neisplativ. 

image