Srbija i Balkan

Vučić: Kakva god vremena bila, Srbi na KiM i u Srpskoj će uvek moći da računaju na Srbiju (VIDEO)

Predsednik je istakao da Srbija prvi put nakon dugo vremena ne učestvuje u nekom sukobu u Evropi
Vučić: Kakva god vremena bila, Srbi na KiM i u Srpskoj će uvek moći da računaju na Srbiju (VIDEO)© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas u Sentandreji da Srbija nikada neće odustati od podrške svojim sunarodnicima koji žive izvan matice.

"Danas se suočavamo sa brojnim problemima na KiM; neki hoće da proteraju naš narod sa vekovnih ognjišta, da srpskog imena i prezimena na KiM ne bude. Nama su vezali ruke, ali i tako uspevamo da sačuvamo naš narod i naše svetinje koliko god je moguće", rekao je predsednik Vučić nakon sastanka sa episkopom budimskim Lukijanom.

Vučić je ovom prilikom odlikovan ordenom Eparhije budimske prvog reda. Ceremoniji odlikovanja prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član predsedništva BiH Željka Cvijanović.

On je istakao da u Republici Srpskoj nije mnogo lakše, ali da se nada da će i oni imati snage.

"Kakva god vremena bila, na Republiku Srbiju uvek će moći da računa naš narod na KiM i u Srpskoj", rekao je Vučić.  

Kako je istakao, Srbija prvi put nakon dugo vremena ne učestvuje u nekom sukobu u Evropi.

"Prvi put u Evropi i svetu, ratuju na ovaj ili onaj način, a mi se trudimo da ne budemo ti koji će da gube svoju decu i zato tražimo mir, baš kao i naši mađarski domaćini. Želimo mir u Ukrajini što je moguće pre, i nadam se da ćemo to u skorije vreme i da dočekamo", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je napomenuo da odnosi Srba i Mađara nikada nisu bolji, i da je za to zaslužan premijer Mađarske Viktor Orban.

"Želim da kažem da je danas u Mađarskoj svima nama mnogo lakše da nešto učinimo zato što imamo iskrene domaćine u Budimpešti, i tu sve zasluge bi trebalo da dobije predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, koji je imao želju i viziju da zajedno sa nama Srbima izgradi drugačiju budućnost", istakao je Vučić.

San eparhije postao stvarnost

Episkop budimski Lukijan izjavio je da je san sveštenstva, monaštva i vernika te eparhije da matica brine o svojim svetinjama i svom narodu, postao stvarnost zahvaljući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kome je danas iz tog razloga uručen orden Eparhije prvog reda.

"Zahvaljujući predsedniče vama taj san je postao java. Mnogo znači vaš put u misiji mira", rekao je vladika koji je danas predsedniku uručio orden za posebne zasluge i staranje o Eparhiji budumskoj i SPC u celini kao i za podršku srpskom narodu u Mađarskoj u naporima za održanje verskog i nacionalnog identiteta.

Dodao je da za srpski narod u Mađarskoj ali i Mađare u Srbiji mnogo znače dobri odnosi dveju zemlja, i da oni za sve prestavljaju veliko olakšanje.

"Briga matice o nama može se videti. I na svakom koraku čovek se može uveriti u to, počevši ovde od Sentandreje pa nadalje. Zato smo svečanost upriličili na ovaj svetli praznik i uoči praznika mađarskog, apostolskog kralja Svetog Ištvana, koji je Mađare uveo u porodicu hrišćana", rekao je on.

Orden Eparhije budimske prvog reda

Orden Eparhije budimske prvog reda ustanovljen je i obnovljen povodom velikih zasluga predsednika Vučića za srpski narod u Mađarskoj i Rumuniji i njegovog ličnog doprinosa i doprinosa srpske države za naš narod u dijaspori.

To su predložili Srpska pravoslavna crkva i episkop Budimski, a episkop Lukijan odlučio je da se predsedniku Vučiću orden na lenti dodeli baš danas na Preobraženje u Preobraženjskom hramu SPC koji je jedan od četiri očuvana hrama u Sent Andreji.

Kasnije, predsednik Vučić će prisustvovati ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva u atletici - "Budimpešta 2023" u Nacionalnom atletskom centru, gde će ga dočekati predsednica Mađarske Katalin Novak.

Dodik odlikovao episkopa budimskog Lukijana

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas u Sentandreji episkopa budimskog Lukijana ordenom Republike Srpske na lenti za značajan doprinos u širenju pravoslavne religije, učvršćivanju duhovnosti i pružanju nesebične podrške svom narodu svuda u svetu.

Dodik je dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dostojan da nosi orden Eparhije budimske prvog reda koji je danas primio jer modernizuje i diže Srbiju, ali je i osigurao dobre odnose Mađarske i Srbije, a time i Republike Srpske sa Mađarskom.

On je čestitao slavu episkopu budimskom Lukijanu i Preobraženjskoj crkvi koja obeležava ovaj praznik.

Predsednik Republike Srpske je na platformi "X" ("Tviter") naveo da je ponosan što danas na poziv episkopa Lukijana prisustvuje proslavi velikog pravoslavnog praznika Preobraženja.

"Imam posebnu čast da sam kum krsne slave koju obilježava Preobraženjska crkva u Sentandreji, a krsnoj slavi prisustvuje predsednik Srbije", napisao je Dodik.

Episkop Lukijan je prošle godine odlikovao predsednika Repubike Srpske ordenom Eparhije budimske prvog reda za doprinos očuvanju srpskih interesa i veza, a istim ordenom danas je odlikovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

image