Pritvor od mesec dana za uhapšenog Srbina sa KiM

Virijević je optužen da je pretio prištinskom zameniku ministra za zajednice i povratak Radojice Radomirovića da uđe u opštinsku zgradu u Leposaviću

Srbinu Nebojši Virijeviću iz Leške kod Leposavića na današnjem saslušanju u Osnovnom sudu u Mitrovici određen je pritvor od mesec dana, rekao je za Tanjug njegov advokat Nebojša Vlajić i najavio žalbu.

Policija takozvanog Kosova uhapsila je Virijevića koji je u sredu sa sugrađanima protestovao zbog pokušaja zamenika prištinskog ministra za zajednice i povratak Radojice Radomirovića da uđe u opštinsku zgradu. 

Vlajić je za Tanjug rekao da se njegovom branjeniku na teret stavlja krivično delo "pretnja" koje je navodno učinio prema Radomiroviću.

Virijević inače, zajedno sa brojnim građanima i radnicima javnih ustanova već tri meseca protestuje ispred opštinske zgrade u Leposaviću protiv nametanja nelegitimno izabranih vlasti, a bio je i među okupljenima koji su u sredu izviždali Radomirovića, koji je sa grupom od desetak ljudi pokušao da uđe u zgradu.

Virijević je zaposlen kao radnik obezbeđenja u predškolskoj ustanovi "Veselo detinjstvo" u Lešku, a njegova koleginica Jasmina Savić kaže da je njen kolega uhapšen na kućnom pragu, naočigled svoje familije i bolesne majke i bez ijednog dokaza.

Srpska lista: Antisrpske akcije uz podršku međunarodne zajednice

U saopštenju povodom odluke da Nebojši Virijeviću bude određen jednomesečni pritvor, Srpska lista navodi da "sramno, uzastopno ćutanje međunarodne zajednice" na politički montirane sudske procese u kojima se bez ikakvih dokaza časni Srbi stavljaju u pritvor "jasno govori da se te antisrpske akcije sprovode uz podršku nekih iz međunarodne zajednice".

"Cilj ove podrške je namera da se Srbi po svaku cenu nateraju da učestvuju na izborima, a da specijalne jedinice ostanu na severu i maltretiraju naše građane, kao i da naša neosnovano uhapšena braća ostanu u prištinskim kazamatima. Ovom prilikom im poručujemo da je srpski narod prozreo njihove namere i da ih sa gnušanjem odbacuje", poručuju iz SL.

Ističe se da izbore pod pretnjama, ucenama i pritiskom bilo koga srpski narod i politički predstavnici Srba sa KiM nikada neće prihvatiti.

 U saopštenju se podseća da je danas "u politički motivisanom i montiranom postupku", kako se navodi, kosovski sud bez ikakvog osnova i dokaza odredio jednomesečni pritvor Nebojši Virijeviću, vrednom i poštenom domaćinu i ocu troje dece, na osnovu prijave "Kurtijevog poslušnika Radoice Radomirovića".

"Srpska lista će biti uz Nebojšu i porodicu Virijević ali i sve srpske porodice koje su na udaru Kurtijevog režima zbog želje da ostanu svoji na svome i sačuvaju srpsko ime i prezime na Kosovu i Metohiji", ističe se u saopštenju.