Vučić: Mađarska odlično razume situaciju na KiM, mi smo iskreni i bliski prijatelji (VIDEO)

Srpski i mađarski narod osećaju bliskost na svakom mestu i na svakom koraku, rekao je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Budimpešti, nakon razgovora sa Viktorom Orbanom, da Mađarska odlično razume situaciju na KiM, i da će njeno razumevanje za Srbiju samo rasti.

"Imaćemo razumevanje i bolje i veće nego pre 20, 25 godina i taj trend međusobnog razumevanja će se nastaviti, jer se ponašamo kao iskreni i bliski prijatelji", rekao je Vučić na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da li je tokom susreta koje je imao u Budimpešti bilo reči i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da srpski i mađarski narod osećaju bliskost na svakom mestu i na svakom koraku.

Srbija ne sedi na dve stolice već na svojoj, srpskoj

Komentarišući članak "Tajmsa" u kojem ga sagovornici britanskog lista nazivaju "balkanskim Al Kaponeom", predsednik Srbije je rekao da je to primer kampanje protiv nekoga.

"Da o meni pišu lepo, zabrinuo bih se, jer onda znam da nisam dovoljno brinuo o srpskim nacionalnim interesima", rekao je predsednik Srbije u Budimpešti, komentarišući tekst britanskog "Tajmsa" u kojem biva nazivan "balkanskim Al Kaponeom."

Predsednik Srbije je istakao da ne obmanjuje nikoga, ni na Istoku ni na Zapadu, dodavši da Srbija ne sedi na dve stolice već da ima svoju, srpsku stolicu.

"Naša stolica je da sami donosimo odluke o svojoj politici, koja je samostalna i nezavisna. Da, nalazimo se na evropskom putu ali vodimo računa o našim nacionalnim interesima", rekao je Vučić, zapitavši se da li bi bio dobar da ispunjava tuđe interese.

Razgovori sa Orbanom o energetskoj bezbednosti Srbije i Mađarske

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa mađarskom delegacijom razgovarao o brojnim projektima, kao i da je sa Orbanom dogovorio da kako da dve zemlje u slučaju opasnosti po energetsku bezbednost politički reaguju i zaštite interese dve zemlje.

Vučić je rekao novinarima da je imao važne sastanke sa mađarskim zvaničnicima i da je zamolio mađarsku stranu da ubrza radove na brzoj pruzi do Budimpešte na njihovoj teritoriji.

"Mi ćemo naš deo završiti i pre vremena ili tačno, zamolio sam Orbana da mađarska strana sa kineskim izvođačima ubrza taj deo da bismo za samo dve godine mogli da idemo od Beograda do Budimpešte za dva sata i 40 minuta", rekao je Vučić.

Kazao je da su razgovarali i o smeštajnim kapacitetima za gas za Srbiju u Mađarskoj i zahvalio na pomoći.

"Razgovarali smo i o mogućim opasnostima za energetsku bezbednost i dogovorili se kako da politički reagujemo i kako da suštinski zaštitimo interese naših zemalja", rekao je Vučić.

On ističe da je razgovarano i o graničnom prelazu sa Mađarskom, i da će biti urađeno nešto što nije urađeno do sada.

"Pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu za građane Srbije i Mađarske. To će biti veliko, zahtevaće stotine miliona evra ulaganja. Zajednički ćemo to ponuditi našim rumunskim prijateljima, da na tromeđi uradimo još jedan takav prelaz. To je predlog mađarske strane, mi smo to prihvatili sa oduševljenjem", rekao je predsednik Vučić.

Vučić je istakao da ga čekaju razgovori sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ali i sa predsednicima Uzbekistana, Turkmenistana i Kirgistana, dodavši da Srbija nastoji da produbi saradnju sa tim zemljama.

Napomenuo je da je, pored Orbana i predsednice Mađarske Katalin Novak, razgovarao i sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i srpskim članom predsedništva BiH Željkom Cvijanović, ali i sa čuvenim američkim novinarom Takerom Karlsonom.

Izbori za šest ili sedam meseci

Predsednik Srbije je za srpske medije u Budimpešti rekao da će u narednih šest ili sedam meseci sigurno biti izbora u Srbiji, pre svega lokalnih i pokrajinskih, a možda i parlamentarnih.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu opozicije da nije raspisao izbore u Beogradu zbog kukavičluka i da je SNS već izgubio Beograd, samo da ih još niko nije obavestio o tome, Vučić je rekao da će beogradski izbori, kao i svi drugi, biti teški za one koji pobeđuju i da će se SNS postarati da napravi iznenađenje.

"Nama sada slede lokalni i pokrajinski izbori i sasvim verovatno i parlamentarni izbori. Oni su nama do pre tri godine govorili da neće ni jedne izbore, na silu vam nećemo dati izbore. Sto puta sam ih pitao kada će izbore. Nije to fontana želja, pa će da bude samo ono što hoće. Imaće izbore vrlo brzo, da li će ti izbori biti za tri ili šest meseci, svakako će u narednih šest ili sedam izbora biti", poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

Što se tiče toga da je opozicija pobedila na izborima, a da SNS samo nije obavešten, Vučić je odgovorio da je to dobro.

"Volim one koji misle da će lako izaći na kraj sa protivnikom, ti nisu dovoljno ozbiljni. Ako neko kaže već smo pobedili, verujte mi da taj neće da pobedi, jer to govori o njegovom pristupu. to se tiče Beorada, kao i u Srbiji, za nas će biti veoma teško, za one koji uvek pobeđuju biće tesko, za one koji na svakoj utakmici pobeđuju ne plostoji laka utakmica", rekao je Vučić.

Dodao je da je za SNS svaka politička borba teška, jer se uzdaju u rezultate rada u Beogradu.

"Pogledajte kako izgleda Beograda danas, a kako je izgledao 2012, a da ne kažem da je plata sada duplo veća u evrima i biće još veća. Mi ćemo da se boriti, postaraćemo da se napravimo iznenađenje. Sinoć u Atini mnogi su mislili u 85. minutu da je gotovo, pa nije bilo gotovo. 2:0 bilo za Dinamo, pa 2:2 završilo", zaključio je Vučić.

Planovi za "najveći sportski reon u ovom delu Evrope"

Predsednik Srbije je rekao da Mađarska na fantastičan način gradi svoje sportske kapacitete i preuzima organizaciju međunarodnih sportskih događaja, od vodenih sportova do mnogih drugih.

"Razmišljajući o EKSPO ponudili smo dodatnu saradnju sa Mađarskom i u širem Master planu, osim Nacionalnog fudbalskog stadiona, želimo da izgradimo onakav atletski stadion, to je za našu budućnost dobro i za organizaciju velikih takmičenja. Postoji jedan problem, oko naših novih stadiona izgrađenih po UEFA standardima ko će da ih održava i kako ćemo da obezbeđujemo veliki broj događaja. I zato ćemo pronaći u narednim mesecima neku od najvećih svetskih kompanija koju možemo da iznajmimo kako bi nam pomogla u stvaranju što većeg broja događaja", rekao je Vučić.

Kazao je da se to odnosi i na stadione u Leskovcu, Loznici, Kragujevcu, Zaječaru i drugim gradovima, kao i u Beogradu.

Ne smemo to da ostavljamo lokalnim samoupravama, naveo je Vučić i istakao da ti stadioni moraju da se izdržavaju.

"Zato sam rekao da do oktobra moramo da donesemo odluku da napravimo nešto što će biti poput najvećeg sportskog reona, ne samo u ovom delu Evrope, već možda i u celoj Evropi, gde će biti i atletski i nacionalni fudbalski stadion, kao za vodene sportove sve, od skakaonica do bazena za vaterpolo i plivanja", naveo je Vučić.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Mađarskoj, 19. i 20. avgusta 2023. godine, tokom koje će prisustvovati ceremonijama obeležavanja Dana državnosti Mađarske i otvaranja Svetskog prvenstva u atletici, "Budimpešta 2023".