Drecun: Potrebna istinska deeskalacija na KiM, Kurtijevi potezi su samo privid

Namera vodećih zapadnih država i Evropske unije je da se što pre nastavi dijalog, kako bi se stvorili uslovi za pojačanje pritiska na Beograd da implementira ono što Zapad smatra sporazumom, a što je za nas samo predlog sporazuma, jer dve problematične tačke Beograd ne može prihvatiti ni po koju cenu, rekao je predsednik skupštinskog odbora za KiM

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovu i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da je za stvaranje uslova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodna istinska deeskalacija situacije na severu Kosova i Metohije.

Drecun je u intervjuu za TV "Blic" istakao i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stvara samo privid deeskalacije, i da apsolutno ne namerava da stanje vrati na prethodnu situaciju, koja je bila pre izlaska Srba iz institucija.

Kako ocenjuje, namera vodećih zapadnih država i Evropske unije je da se što pre nastavi dijalog, kako bi se stvorili uslovi za pojačanje pritiska na Beograd da implementira ono što Zapad smatra sporazumom, a što je, kako navodi, za nas samo predlog sporazuma, jer dve problematične tačke Beograd ne može prihvatiti ni po koju cenu.

"Očekujem da će cela priča oko nastavka dijaloga sada biti preusmerena u jedan veoma, veoma snažan, u nekim aspektima i brutalan pritisak na Beograd da prihvati da implementira ono što se od njega traži tim EU predlogom, a to su one dve tačke: da odnose sa Prištinom gradimo na principima teritorijalnog integriteta i suvereniteta i što je de fakto priznanje i drugo, članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Dakle, mislim da taj dijalog, ako se nastavi ovakva atmosfera, nema nikakvu perspektivu", rekao je Drecun.

On smatra da je moguće stvoriti uslove za deeskalaciju ali da Priština neće to učiniti jer, kako navodi, Zapad neće biti spreman da primeni bilo kakve ozbiljnije mere kako bi Prištinu na to naterao.

Drecun je istakao da ni jedan uslov Srba nije ispunjen, te da zbog toga Srbi napuštaju institucije privremene samouprave. Napominje takođe da je Kurti povukao dva puta po 25 odsto policajaca sa severa, ali da ih "niko nije brojao."

"I sad će biti, evo Kurti je povukao policajce, izvukao ih je iz zgrada opština. Zaboravlja se pri tom ključni razlog zbog kojeg se sve ovo dešava, a to je prisustvo te policije na severu KiM. To je zahtev koji Kurti neće ispuniti, neće ih povući", izjavio je Drecun.

Nije slučajno što je Turska dobila komandu nad Kforom

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovu i Metohiju smatra da Turska sa "neoosmanističkim" idejama nastoji da obnovi uticaj u regionu, napomenuvši da je to jedna od najznačajnijih država koja pruža podršku "Kosovu" i koja naoružava tu tzv. kosovsku vojsku.

"Turska, SAD, Velika Britanija, Nemačka – to su ključne zemlje ne samo za naoružavanje Kosova, nego i za obuku. Turska će nastaviti takvu politiku maksimalne podrške jačanju samoproklamovane nezavisnosti i posebno formiranju tih oružanih snaga. Nimalo nije slučajno što je Turska dobila komandanta Kfora i što Turska ima najbrojniji kontigent u sastavu Kfora", rekao je Drecun.

On smatra da Ankara neće promeniti pristup "Kosovu", te da stvaranje i osnaživanje tzv. kosovske vojske vodi ka destabilizaciji regiona, ali i ka "završavanju projekta Velike Albanije."

"Ključni kamen temeljac za veliku Albaniju je postavljen – to je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i svako ko podržava nezavisno Kosovo zapravo podržava koncept velike Albanije. Iluzija je misliti da se Kosovo kada bi postalo članica UN ne bi ujedinilo sa Albanijom, tada bi sva vrata za to bila otvorena. I onda više niko ne bi uspeo da sačuva ni Severnu Makedoniju", rekao je Drecun.

Komentarišući predstojeći susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Budimpešti, Drecun napominje da bi Srbija i Turska mogle da nađu zajednički imenitelj na ekonomskom planu, istakavši da mnogo turskih kompanija radi u Srbiji.

"To su dobre kompanije i zapošljavaju veliki broj ljudi. I to je način da se unaprede bilateralni odnosi, ali mislim da je Turska ovde napravila ogroman korak unazad tako što je dala jedno moćno, ofanzivno sredstvo toj vojsci Kosova", zaključio je on.