Srbija i Balkan

Taker Karlson sa Vučićem: Sukob u Ukrajini šteti Evropi, a jača sve van nje (VIDEO)

Razgovor sa jednim od najvećih novinara današnjice je veliki izazov za mene, ali i izuzetna prilika za razmenu mišljenja o brojnim temama koje opterećuju geopolitičku agendu današnjice, istakao je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Budimpešti sa poznatim američkim političkim komentatorom Takerom Karlsonom.

"Upravo smo se susreli sa predsednikom Srbije o kome se govori kao o pametnom i svesnom i nekome ko zagovara perspektivu koju ne možete često da pronađete u SAD. Jedna od njegovih tvrdnji jeste da je rat u Ukrajini, rat protiv Rusije koji vodi NATO, sunovratio evropsku ekonomiju. Da uništenje gasovoda Severni tok koje je sprovela Bajdenova administracija, bilo direktno bilo putem posrednika, ubija nemačku ekonomiju", navodi Karlson u videu koji je podelio na društvenoj mreži "Iks" (nekadašnji "Tviter"). 

Na snimku se vidi kako se poznati novinar upoznaje sa srpskim ministrima i delegacijom u Mađarskoj, koji, kako ističe predsednik Vučić, silno žele da se upoznaju i fotografišu sa njim. 

"Ovaj rat šteti svima u Evropi", nastavlja Karlson, "sa mogućim izuzetkom Rusije na duže staze, i jača sve one izvan nje. Zalivske države, Kina, Turska... zaista vidite da se, kao odgovor na ovaj rat, svet resetuje. Malo je komplikovanije od 'Hitler protiv Čerčila', 'dobri protiv loših'. 'Demokratija!'", ističe Karlson.

Kako navodi nakon sastanka sa predsednikom Srbije, posredi je ogromna preraspodela moći koja se odvaja od SAD i Zapada ka Istoku.

"Sve to se događa upravo sada, ali je, iz nekog razloga, veoma mali broj ljudi u našoj državi toga svestan", zaključuje američki politički komentator. 

Vučić boravi u Budimpešti povodom Dana državnosti Mađarske i otvaranja Svetskog prvenstva u atletici.

"Razgovor sa jednim od najvećih novinara današnjice Takerom Karlsonom, čovekom širokog obrazovanja i jedinstvene novinarske smelosti. Svakako veliki izazov za mene, ali i izuzetna prilika za razmenu mišljenja o brojnim temama koje opterećuju geopolitičku agendu današnjice", napisao je predsednik Vučić na "Instagramu". 

Predsednik Srbije se ranije danas sastao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, a u popodnevnim satima očekuje ga bilateralni susret sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Vučić se juče sastao sa mađarskom koleginicom Katalin Novak, a u Sentandreji je primio orden Eparhije budimske prvog reda.

image