Srbija i Balkan

Regionalni EU skup u Atini: Edi Rama nije pozvan, dolazi Vučić, da li će prisustvovati i Zelenski?

Diplomatski izvori na koje se pozivaju grčki mediji sugerisali su da Atina želi da povrati svoje liderstvo u regionu kao stub stabilnosti, mira i energetske bezbednosti
Regionalni EU skup u Atini: Edi Rama nije pozvan, dolazi Vučić, da li će prisustvovati i Zelenski?www.globallookpress.com © IMAGO/Sotiris Dimitropoulos / Eu

Zvaničnici Evropske unije i lideri Zapadnog Balkana prisustvovaće neformalnoj večeri danas u Atini na poziv grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, a prema saznanjima grčkih medija ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mogao bi se pojaviti kao "specijalni gost" javlja "Euraktiv".

Micotakis će ugostiti predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, predsednika Saveta EU Šarla Mišela, kao i lidere Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, BiH, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, kao i predstavnike privremenih institucija u Prištini.

Prema izveštajima grčke štampe, ovoj večeri prisustvovaće i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, iako to nije zvanično najavljeno.

Diplomatski izvori na koje se pozivaju grčki mediji sugerisali su da Atina želi da povrati svoje liderstvo u regionu kao stub stabilnosti, mira i energetske bezbednosti.

Isti izvori su istakli je važno da se ubrza put regiona ka EU, posebno nakon otpočinjanja Specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Međutim, premijer Edi Rama nije pozvan zbog hapšenja gradonačelnika Himare Fredija Belerija, optuženog za kupovinu glasova za izbore 14. maja.

Umesto toga, Micotakis je pozvao albanskog predsednika Bajrama Begaja, čija je uloga uglavnom ceremonijalna i ne uključuje njegovo angažovanje u politici ili donošenje važnih odluka.

Grčki mediji preneli su da je nepozivanjem Rame Micotakis želeo da pošalje jasnu poruku da je Atina uznemirena razvojem događaja.

Beleri, koji se kandidovao za gradonačelnika pod zastavom manjinske grčke stranke povezane sa opozicionom koalicijom, uhapšen je pod sumnjom da je kupovao glasove.

U međuvremenu, glavna grčka opoziciona partija "Siriza" objavila je saopštenje u kojem poziva Micotakisa da iznese konkretne korake za budućnost Zapadnog Balkana u EU.

image