Srbija i Balkan

Dodik ne žali zbog povlačenja sredstava Nemačke: Finansijska pomoć od Mađarske, Kine i Azerbejdžana

Azerbejdžan iskazuje interes za gasovod kroz Republiku Srpsku, ukazao je predsednik Republike Srpske na konferenciji za medije
Dodik ne žali zbog povlačenja sredstava Nemačke: Finansijska pomoć od Mađarske, Kine i Azerbejdžana© predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Republika Srpska ima prijatelje i to je mnogima postalo jasno nakon posete Mađarskoj, poručio je na konferenciji za medije predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Ukupan aranžman investicija u Republici Srpskoj sa mađarskom vladom iznosi 118 miliona evra", rekao je Dodik.

Naveo je da 18 miliona evra predviđeno za nastavak subvencija za poljoprivrednu mehanizacije.

"Predvideli smo 70 miliona evra za neke od projekata koje je pokušala da zaustavi nemačka vlada", naveo je Dodik.

Naglasio je da jedan projekat može brže da se realizuje sa Mađarima, nego sa Nemcima.

"Oni su smislili varijantu gde im ne valja Dodik, ali ni to nisu završili. Mi tražimo od Vlade Nemačke da to povuče i da nas ne blokira dalje. Mi sa naše strane tek u maju možemo raskinuti taj ugovor, ali tražimo da se to raskine sad", naveo je Dodik.

Istakao je da se za neke projekte razgovara i sa partnerima iz Kine.

Dodik je rekao da je u Mađarskoj imao odličan sastanak sa premijerom Viktorom Orbanom, kao i sa liderima Srbije, Turske i Azerbejdžana.

"Azerbejdžan je poznat po zalihama gasa i nafte. Imaju jakog lidera. Njegov interes je kako brzo možemo doći do određenih projekata. Ono što do sada nije bilo, jeste pažnja Evropske unije ka Azerbejdžanu. Azerbejdžan sada iskazuje interes za gasovod kroz Republiku Srpsku. Pored toga razgovarali smo o dodatnim poslovima oko nafte i naftne industrije", istakao je Dodik.

Naglasio je da je sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o putnoj infrastrukturi i izgradnje HE Mrsovo.

"Želim da kažem da Srpska ima probleme, ali rešavamo te probleme na način da to podelimo sa prijateljima. Srpska je rešila problem finansiranja u ovoj godini. Mi smo u ovoj godini do sada rešili obaveze u visini od 740 miliona konvertibilnih maraka (ekvivalent 370 miliona evra), a povukli smo na tržištvu novac u visini od 350 miliona konvertibilnih maraka (približno 175 miliona evra)",  pojasnio je Dodik.

Naglasio je da je Srpska sigurna.

"Uspešno ćemo završiti finansijsku godinu. Imamo jedan od najmanjih deficita u regionu. Verujte u institucije Srpske", poručio je predsednik RS.

RS ima prijatelje, mnogi žele da investiraju

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je zahvalna Mađarskoj za političko razumevanje stanja u BiH i dodala da se nastavlja saradnja Srpske i Mađarske.

"Zadovoljstvo nam je što smo učestvovali na svim događajima u Mađarskoj, te obavili razgovore u kontinuitetu sa premijerom Viktorom Orbanom i ministrima, gde smo se dogovorili nastavak saradnje. Nastavljamo realizaciju podrške poljoprivrednim proizvođačima", istakla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare.

Cvijanovićeva je navela da je Mađarska prijatelj Srpske.

"I pre više od 10 godina napravili su sa BiH zajedničku mešotovitu komisiju i kad je bila poseta premijera Orbana. On je izrazio nezadovoljstvo što se jedno takvo telo nije pomerilo. Uputio je tada drugom entitetu poziv za angažovanje. Istakao je važnost saradnje sa Srpskom, u odnosu na drugi entitet", navela je Cvijanovićava dodajući da su imali brojne sastanke.

"Ovo je bila prilika da razgovaramo i sa drugim veoma važnim gostima, od kojih bi istakla razgovore sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim. Imamo opredeljenost Azerbejdžana da investiraju u Srpsku."

Podsećamo, tokom posete Budimpešti, zvaničnici Srpske upoznali su mađarskog premijera Viktora Orbana sa situacijom u BiH u kojoj, kako nazivaju Kristijana Šmita, neizabrani stranac nameće zakone i krši norme Ustava i Dejtonskog sporazuma.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, rekao je da su sankcije osuđene na propast i da donose opasnost i nestabilnost regionu.

Predsednik Dodik je rekao da Republika Srpska i Mađarska žele da sarađuju, a dogovoreno je i formiranje Saveta za praćenje projekata kojim će rukovoditi Dodik i Orban.

image