Srbija i Balkan

Krasnići o izbornom procesu na severu Kosova i Metohije: Biće utvrđen narednih dana

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave tzv. Kosova, počelo je početkom meseca pripremu procedura koje bi omogućile smenu gradonačelnika u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok
Krasnići o izbornom procesu na severu Kosova i Metohije: Biće utvrđen narednih danaGetty © Samuel Aranda / Stringer

Ministar administracije i lokalne samouprave tzv. Kosova Eljbert Krasnići rekao je da će proces izbora na severu pokrajine biti utvrđen narednih dana i da će administrativno uputstvo koje omogućava podnošenje peticije za smenu gradonačelnika biti spremno krajem meseca.

On nije izneo detalje o radu radne grupe za izradu administrativnog uputstva koje omogućava pokretanje peticije građana za smenu gradonačelnika, ali je rekao da su do sada održana dva sastanka, prenosi "Koha".

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave tzv. Kosova, počelo je početkom meseca pripremu procedura koje bi omogućile smenu gradonačelnika u opštinama na severu.

Takođe, započeta je i priprema procedura za vanredne izbore u tim opštinama, u skladu sa dogovorom sa izaslanikom EU za dijalog Beogada i Prištine Miroslavom Lajčakom o deeskalaciji na severu Kosova i Metohije.

Radna grupa ministarstva mora do 1. septembra da završi nacrt administrativnog uputstva, na osnovu kojeg građani na severu Kosova i Metohije putem peticije treba da zatraže smenu aktuelnih gradonačelnika.

U četiri opštine na severu pokrajine, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, u aprilu su održani vanredni izbori koji je su Srbi bojkotovali, a na koje je izašlo nešto više od tri posto birača, uglavnom Albanaca, čiji su politički predstavanici postali gradonačelnici.

image