Sudije u BiH odbile da glume u predstavi čiji su reditelji nemački turista Šmit i ambasador SAD Marfi

Sud BiH vratio je Tužilaštvu BiH na doradu optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, preneo je portal "Nezavisne", a sud potvrdio

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da slanje na doradu optužnice protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića pokazuje koliko je nesređeno stanje u tužilaštvu i Sudu BiH i poručio da bi tužilac trebalo da bude pozvan na odgovornost.

On je na konferenciji za novinare naveo je da je tužilac "očigledno neodgovoran".

"Zar nije dovoljno da neko pozove na odgovornost tužioca", upitao je Dodik, i istakao da je većina tužilaca odbila da radi na ovom slučaju.

Dodao je i da "sve govori o tome da je ovo snažno pakovanje".

Ponovio je i da "turista u BiH" Kristijan Šmit ne može da donosi nikakve zakone, kao i da je u RS sve rađeno u skladu sa Ustavom i zakonom. 

Dodao je da nigde u svetu ne može da se desi da neko kaže da idete u zatvor ako ne poštujete "visokog predstavnika".

"Ja ću i dalje biti predsednik Republike Srspke, a on (Majkl Marfi) neće biti američki ambasador u BiH i to će se desiti brzo", rekao je Dodik.

Istakao je da je Marfi jedini podržao Kristija Šmita da nametne nakaradni zakon.

"Neverovatno je da je medijska zajednica ostala gluva na tako nešto. Da neki stranac može da dođe i da kaže, ako me ne pogledaš lepo, ako ne sijaš od ljubavi prema meni - ideš u zatvor", istakao je Dodik.

Takođe, dodao je da je spreman da podnese žrtvu za Republiku Srpsku, ali da Srpsku neće dati i da će se za nju boriti.

"Curenje" informacija i vraćanje optužnice protiv Dodika i Lukića na doradu govori o kredibilitetu Suda i Tužilaštva BiH, poručila je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Podvukla je da je optužnica klasičan politički progon neistomišljenika.

"Kako je moguće da mediji dobijaju informacije pre nego strane u određenim slučajevima? To govori o kredibilitetu tih institucija", navela je Cvijanovićeva, ističući da je Srpska stabilna.

Sud Bosne i Hercegovine vratio je Tužilaštvu BiH na doradu optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, jer Tužilaštvo nije preciziralo koje je krivično delo počinjeno, kao i kakva je veza između onoga za šta se tereti Dodik, i onoga za šta se tereti Lukić, preneo je portal "Nezavisne", a iz suda su to potvrdili. 

"Bilo koji iole objektivan i profesionalan sudija ne može sebi da dozvoli da učestvuje u režiranim političkim procesima protiv predsednika Republike Srpske", izjavila je član Predsedništva SNSD-a Sanja Vulić.

Vulićeva je istakla da "profesionalne sudije Suda BiH očigledno nisu pristale da glume u predstavi čiji su scenaristi i reditelji nemački turista Kristijan Šmit i američki ambasador Majkl Marfi".

Ona je u izjavi za Srnu podsetila na Šmitovu izjavu iz januara 2022. godine koji je rekao da se "mora raditi na tome da se budućnost u BiH odvija bez Milorada Dodika".

Ona je ocenila da bi bio neviđeni apsurd da pravosuđe donosi odluke na osnovu muzičkih želja Šmita i Marfija i da nepravom oduzmu pravo građanima da biraju, ali i budu birani.

"To bi bio poslednji ekser u mrtvački sanduk pravosuđa BiH. Tada bi bilo sahranjeno i pravo i pravosuđe, ali i budućnost BiH. To su pitanja o kojima treba da odlučju izabrani politički predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH, a ne isfrustrirani turista koji može da glumi visokog predstavnika samo u sarajevskoj čaršiji, i njegov saradnik Marfi",  rekla je Vulićeva.

Vraćanje optužnice Tužilaštva BiH na doradu u pravnom smislu jasno potvrđuje da su pravnici iz Srpske bili popuno u pravu kada su rekli da takvu optužnicu uopšte nije bilo moguće ni sastaviti, izjavio je Ognjen Tadić, savetnik predsednika Republike.

Tadić je pojasnio da ne postoje potrebni elementi koji se tiču i postojanja samog zakona ili postojanja krivičnog djela.

"Pravno nije moguće napisati optužnicu u kojoj se traži krivični progon protiv nekoga zbog toga što je na osnovu spornih izmena Krivičnog zakona izvršenih od lica koje i nema funkciju visokog predstavnika, navodno povredio njegovu volju", istakao je on.

Prema njegovim rečima, ne treba gajiti iluzije da se ponovo neće pojaviti politički pritisci kojim će se pokušati učiniti sve što se može da bi nastavio ovaj proces.

Tadić je rekao da ovaj proces za direktan cilj ima pokušaj nasilnog ustoličenja Kristijana Šmita na poziciju visokog predstavnika, za koju nema neophodnu odluku Saveta bezbednosti UN.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac izjavio je da je vraćanje na doradu optužnice Dodika i Lukića samo potvrda da je reč o dirigovanom procesu s ciljem političkog pritiska.

"Njihova misija je da se Dodik okarakteriše kao krivac, a najviše od svega žele da ga uklone sa političke scene. Jasno je da na svaki način pokušavaju da diskredituju Dodika i njegove politike, kao i da minimalizuju institucije Republike Srpske", naveo je Košarac na Instagramu.