Srbija i Balkan

Glavni tužilac BiH podneo krivičnu prijavu zbog "curenja" podataka u javnost

Napominje se da se ta prijava odnosi na dostavljanje i omogućavanje neovlašćenoj osobi uvid u sadržaj dopisa sudije za prethodno saslušanje, prenela je RTRS
Glavni tužilac BiH podneo krivičnu prijavu zbog "curenja" podataka u javnostGetty © Sean Gallup

Glavni tužilac Bosne i Hercegovine, Milanko Kajganić, podneo je danas kancelariji Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) prijavu protiv NN tužilaca i NN sudija, zbog neovlašćenog objavljivanja dopisa Suda BiH, u vezi sa optužnicom Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Napominje se da se ta prijava odnosi na dostavljanje i omogućavanje neovlašćenoj osobi uvid u sadržaj dopisa sudije za prethodno saslušanje, prenela je RTRS.

Prijava se odnosi i na propuštanje preduzimanja potrebnih mera u cilju zaštite integriteta krivičnog spisa i nadzora nad osobama koje imaju zakonski pristup sudskim i tužilačkim spisima.

Tužilaštvo ističe da je usled navedenog postupanja i propuštanja, došlo do objavljivanja u medijima delova navedenog dokumenta čime je narušen integritet postupanja u predmetu, kao i kredibilitet Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Kako je saopšteno, Tužilaštvo BiH postupiće u zakonom predviđenom roku u skladu sa uputstvima Suda BiH iz navedenog dopisa.

Sud Bosne i Hercegovine vratio je Tužilaštvu BiH na doradu optužnicu protiv Dodika i Lukića, jer nije preciziralo, koje je krivično delo počinjeno, kao i kakva je veza između onoga za šta se tereti jedan, a za šta drugi, prenosi portal "Nezavisne".

image