Srbija i Balkan

Vučić iz Atine: Razgovaraću sa Zelenskim u četiri oka; Jedini nismo uveli sankcije Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se na neformalnom sastanku lidera EU i država Zapadnog Balkana u Grčkoj
Vučić iz Atine: Razgovaraću sa Zelenskim u četiri oka; Jedini nismo uveli sankcije Rusiji© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Vučić je rekao da će sutra ujutru razgovarati u četiri oka sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, pre svega o Kosovu i nepriznavanju teritorijalnog integriteta.

"Želim da vas obavestima da ću sutra ujutru na zahtev ukrajinskog predsednika imati bilateralni sastanak sa njim, tako da ću sesti i razgovarati sa Zelenskim u četiri oka o svemu onome što se u poslednje vreme događalo oko KiM, oko priznavanja i nepriznavanja teritorijalnog integriteta jednih i drugih i svih drugih pitanja", rekao je Vučić.

Verujem da ćemo imati dobar i otvoren razgovor, dodao je Vučić.

Ukoliko Ukrajina prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova to bi za nas bio "veliki udarac", i zbog toga će razgovarati sa predsednikom te zemlje.

"Rekli su mi da će pre 10 dana biti Zelenski, ali sam zamoljen da ne govorim o tome", rekao je on. Ta vest je potom objavljena u crnogorskim medijima, procurilo je iz kabineta predsednika te zemlje, rekao je on.

Ovo je "čudan neki format u Atini", koji ne razumem baš i ne razumem kako je pravljen, to je pitanje za domaćine, rekao je predsednik Vučić.

On je naglasio da je pozvano pet zemalja Zapadnog Balkana, "kako ko i kako na koji način", kao i da je pozvana Priština - iako Grčka nije priznala nezavisnost tzv. Kosova.

Vučić je naglasio da su pozvane Hrvatska i Rumunija, ali ne i Mađarska, kao da će sastanku prisustvovati Aljbin Kurti, Bojana Krišto, Dimitar Kovačevski, Andrej Plenković, Tomislav Dončev, Jakov Milatović, Marsel Čolaku, Volodimir Zelenski, Maja Sandu.

Predsednik je rekao da je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen zamolio da pomogne oko izgradnje brze pruge Beograd-Niš, ali da su govorili i o energetici, rudarstvu i drugim bitnim temama.

On je dodao da uskoro očekuje posetu predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Vučić je rekao da će situacija u narednom periodu biti "sve teža" i najavio da će se sutra ili prekosutra obratiti građanima o tome šta se zbiva.

"Neskriveno ću govoriti našoj javnosti kada dođu teška vremena. Nisam politički potrčko koji radi šta mu neko iz Evrope kaže", dodao je on.

Poručio je da će nastaviti da se bori za Srbiju i njenu evropsku budućnost, kao i da neće dozvoliti da se odustane od nacionalnih i državnih interesa, mali da će to biti sve teže u narednom periodu.

To se dešava zato što Srbija vodi "nezavisnu, odgovornu i samostalnu politiku", inače ne bismo imali ni jedan problem. Pitanje je da li ćete da "služite nekom drugom ili svom narodu", rekao je on, dodajući da je on izabrao drugu opciju.

"Znate li kolika je meni treba, koliki strah imam pred svaki od ovakvih sastanka, ne zbog sebe nego zbog Srbije," rekao je predsednik Srbije, naglasivši da se na njemu ipak da "da se bori za svoj narod".

Vučić je naglasio da je od zemalja koje su prisutne na samitu Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji, ali i da ne sumnja da će Moskva biti glavna meta sastanka.

"Neću da učestvujem u tome ko je počinio ratne zločine"

Dodao je da zna kako se stvari kreću, kad počnu "recitacije i dodvoravanja" u kojima ne može da učestvuje.

"Dolazim iz slobodoljubive i slobodarske zemlje, ali istovremeno znam da moramo da budemo na evropskom putu jer je to najbolje za naš narod, i kada sve to dobijete hajde pronađite put. Ali rešićemo i to i posle sastanka sa Zelenskim", rekao je Vučić navodeći da je bilo izjava političara iz Kijeva koji se zalažu za priznavanje Kosova.

"To bi za nas bio veliki udarac. Pokušaću da razgovaram sa Zelenskim", rekao je on.

Na pitanje da li će Rusija biti glavna tema kaže da u to nema nikakve sumnje.

"Tu su sada dva pitanja, ali bolje da sačekamo da se završi veče. Imali smo nekakve akte koji su neformalnog karaktera, ništa ne potpisujemo, ali je tu već danima, tako traje i nama nije problem da pomenemo formulaciju iz UN ko je pogazio međunarodno pravo, ko je izvršio invaziju. To je jasno i spremni smo da kažemo, i Srbija je sa tim saglasna. Ali postoje stvari sa kojima Srbija ne može da se saglasi - znam da će to večeras biti glavna tema", rekao je Vučić.

On je istakao da će ponoviti stav Srbije i stav Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Sve drugo, teritorijalni integritet poštujemo, nadamo se da će i Ukrajina poštovati naš. Da li je Rusija prekršila međunarodno javno pravo napadom na Ukrajinu - očigledno je, sve je to u redu, ali kada je reč o uvođenju sankcija i optužbama ko je ad hominem počino ratne zločine, u tome neću da učestvujem", rekao je predsednik i dodao: 

"Dok ne vidim da je zemlja u užasno teškoj situaciji. A onda ću narodu da kažem: 'Mi smo suočeni sa tim i tim'. Ali još nisam siguran da smo suočeni sa tim. Neko bi rekao da sam lično mazohista ali nisam, samo se borim da izguram što više za našu zemlju".

image