Srbija i Balkan

Privremene prištinske institucije na severu KiM više ne postoje, Srbi potpisali ostavke

Sve ostavke koje su podneli gradonačelnici i ostali funkcioneri opština ispisane su na ćirilici
Privremene prištinske institucije na severu KiM više ne postoje, Srbi potpisali ostavkeNone © FOTO TANJUG/ SRPSKA LISTA

Gradonačelnici, predsednici Skupština opština, kao i odbornici četiri opštine na severu KiM jutros su i formalno potvrdili ostavke na svoje funkcije, javlja "Kosovo onlajn".

Kao što je najavljeno, jutros su održane posebne sednice skupština u četiri opštine na severu Kosova i Metohije na kojima su svi funkcioneri Leposavića, Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka i formalno podneli ostavke na svoje funkcije.

Na ovaj način, predstavnici četiri lokalne samouprave na severu KiM krenuli su u sprovođenje odluka i zaključaka koji su doneti na subotnjem zasedanju političkih i institucionalnih predstavnika srpskog naroda na KiM.

Tim činom su praktično prestale da funkcionišu srpske opštine na severu u okviru sistema privremenih prištinskih institucija.

Podsetimo, odluka Aljbina Kurtija da smeni komandira "kosovske" policije regiona Sever Nenada Đurića je iz Beograda ocenjena kao grubo kršenje Briselskog sporazuma i zato predstavlja veliku krizu u odnosima Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu je informisao Vladu Srbije o teškoj situaciji sa kojom se suočava srpski narod na KiM.

Nakon sednice vlade, Vučić se susreo sa ambasadorkom Kine Čen Bo, te ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a sa američkim ambasadorom razgovarao je telefonom. On je i diplomate obavestio o teškom stanju u južnoj srpskoj pokrajini, dok su ambasadori Kine i Rusije podržali stav Srbijeda se bori za poštovanje rezolucije 1244 i istraje u borbi, ambasador SAD pozvao je Vučića "na ozbiljnost", kako ne bi učestvovao u destabilizaciji regiona.

Predstvnici Srba sa KiM najavili su povodom odluka Prištine sastanaku Zubinom potoku, koji je održan u subotu. Kao što su i najavili dan pre toga, na tom sastanku predstavnici Srba razmatrali su i odlučili da istupe iz privremenih prištinskih institucija.

Odluka je da se oni u institucije ne vraćaju dok Priština ne počne da poštuje Briselski sporazum. 

Odmah nakon informacije da se Srbi povčale iz svih prištinskih institucija, kao i da suspenduju učešće u policiji i pravosuđu, svi komandiri stanica i policijski rukovodioci sa Severa Kosova i Metohije skinuli su svoje uniforme.

Predsednik Srbije, nakon ove odluke oglasio i podržao odluku Srba sa KiM, kao i prmijerka Ana Brnabić, koja im je poručila da je vlada njihove države uz njih u borbi za pravdu i poštovanje sporazuma. 

Na drugoj strani, oglasila se i Priština, čiji politički predstavnici, na čelu sa Aljbinom Kurijem, tvrde da su Srbi sa KiM izmanipulisani od strani Beograda, zarad političke igre.

image