Srbija i Balkan

Vučić sa Zelenskim: Susret pred početak razgovora u Atini

Najavljen i bilateralni sastanak Vučića i Zelenskog
Vučić sa Zelenskim: Susret pred početak razgovora u Atini© Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se u Atini sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

"Susret pred početak razgovara u Atini", napisao je Vučić uz fotografiju.

Ranije danas Vučić je rekao da će sutra ujutru razgovarati u četiri oka sa predsednikom Ukrajine, pre svega o Kosovu i Metohiji i nepriznavanju teritorijalnog integriteta.

"Želim da vas obavestim da ću sutra ujutru na zahtev ukrajinskog predsednika imati bilateralni sastanak sa njim, tako da ću sesti i razgovarati sa Zelenskim u četiri oka o svemu onome što se u poslednje vreme događalo oko KiM, oko priznavanja i nepriznavanja teritorijalnog integriteta jednih i drugih i svih drugih pitanja", naveo je Vučić.

Dodao je da zna kako se stvari kreću, kad počnu "recitacije i dodvoravanja" u kojima ne može da učestvuje.

"Dolazim iz slobodoljubive i slobodarske zemlje, ali istovremeno znam da moramo da budemo na evropskom putu jer je to najbolje za naš narod, i kada sve to dobijete hajde pronađite put. Ali rešićemo i to i posle sastanka sa Zelenskim", rekao je Vučić navodeći da je bilo izjava političara iz Kijeva koji se zalažu za priznavanje Kosova.

"To bi za nas bio veliki udarac. Pokušaću da razgovaram sa Zelenskim", rekao je on.

Na pitanje da li će Rusija biti glavna tema kaže da u to nema nikakve sumnje.

"Tu su sada dva pitanja, ali bolje da sačekamo da se završi veče. Imali smo nekakve akte koji su neformalnog karaktera, ništa ne potpisujemo, ali je tu već danima, tako traje i nama nije problem da pomenemo formulaciju iz Ujedinjenih nacija ko je pogazio međunarodno pravo, ko je izvršio invaziju. To je jasno i spremni smo da kažemo, i Srbija je sa tim saglasna. Ali postoje stvari sa kojima Srbija ne može da se saglasi - znam da će to večeras biti glavna tema", rekao je Vučić.

On je istakao da će ponoviti stav Srbije i stav Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Sve drugo, teritorijalni integritet poštujemo, nadamo se da će i Ukrajina poštovati naš. Da li je Rusija prekršila međunarodno javno pravo napadom na Ukrajinu - očigledno je, sve je to u redu, ali kada je reč o uvođenju sankcija i optužbama ko je ad hominem počino ratne zločine, u tome neću da učestvujem", rekao je predsednik Srbije i dodao: 

"Dok ne vidim da je zemlja u užasno teškoj situaciji. A onda ću narodu da kažem: 'Mi smo suočeni sa tim i tim'. Ali još nisam siguran da smo suočeni sa tim. Neko bi rekao da sam lično mazohista ali nisam, samo se borim da izguram što više za našu zemlju."

"Moj posao je da se borim za našu zemlju i naš narod"

Predsednik Srbije učestvuje na neformalnoj večeri koju je za lidere sa Zapadnog Balkana i predstavnike Evropske unije priredio predsednik Vlade Republike Grčke Kirijakos Micotakis.

"Naš posao je da se borimo za Srbiju i njenu evropsku budućnost, ali da ne odustajemo od svog puta slobode, nezavisnosti i samostalnosti. Moj posao je da se borim za našu zemlju i naš narod, ponekad trnovitim i težim putem, kako bi naš narod išao lakšim putem", poručio je Vučić.

image