Srbija i Balkan

Borelj: Srbi da se vrate u Kurtijeve institucije

EU apeluje na strane da izaberu put dijaloga i da se uzdrže od svake akcije koja bi dovela do nasilja i konfrontacije
Borelj: Srbi da se vrate u Kurtijeve institucijewww.globallookpress.com © Flashpic/Keystone Press Agency

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj oglasio se povodom odluke Srba da istupe iz privremenih prištinskih institucija, on je pozvao Srbe da se vrate u institucije, a Prištinu da poštuje sve potpisane sporazume i preuzete obaveze, navodi se u saopštenju zvaničnika EU.

Žozep Borelj je u pisanoj izjavi naveo da nedavna dešavanja u odnosima između Beograda i Prištine dovode u opasnost "godine napornog rada i dostignuća" postignuta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i otežavaju bezbednosnu situaciju u regionu i šire.

"Pozivamo Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u 'kosovske' institucije kako bi ispunili svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalnu administraciju", pozvao Borelj.

Istovremeno, EU ponovo poziva privremene prištinske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze.

"To znači odmah produžiti proces preregistracije vozila i obustaviti svaku kaznenu akciju protiv vlasnika KM tablica. Pitanje registarskih tablica mogu rešiti strane u okviru dijaloga", naveo je Borelj.

On je dodao da EU poziva Prištinu da odmah započne korake ka uspostavljanju ZSO, jer su takvu odluku već ratifikovali.

"Skupština 'Kosova' je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud 'Kosova' odlučio je da se Asocijacija/Zajednica treba uspostaviti. Stoga je njeno uspostavljanje obavezujuća zakonska obaveza za 'Kosovo'. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu 'Kosova', rekao je Borelj.

image