Srbija i Balkan

Napadnuta srpska porodica; Srpski policajci napustili Jarinje i Brnjak; Oglasio se ambasador Hil

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras naciji
Napadnuta srpska porodica; Srpski policajci napustili Jarinje i Brnjak; Oglasio se ambasador Hil© FOTO TANJUG/ SRPSKA LISTA

U opštinama na severu Kosova i Metohije noć je protekla mirno posle poslednjih odluka Prištine i povlačenja Srba iz svih kosovskih institucija.

U severnom delu Kosovske Mitrovice održan je skup kod Spomenika knezu Lazaru. 

Grupa policajaca juče je simbolično skinula uniforme kosovske policije. 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić istakao je da Srbi napuštaju sve političke institucije - skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na severu KiM i pravosudne organe, policiju i administraciju.

Kako su saopštili nakon sastanka, odluke ostaju na snazi sve dok Priština ne počne da poštuje sporazume i međunarodno javno pravo, tj. dok ne povuče jednostranu odluku o preregistraciji tablica i ne formira Zajednicu srpskih opština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti povodom najnovijih dešavanja i poteza Prištine.

Sve o dešavanjima na Kosovu i Metohiji mogli ste da pratite uživo uz RT Balkan.

  • 6. nov 2022 • 21:02

    21:02

    Bačen molotovljev koktel na srpsku kuću

    Još jedan incident dogodio se na terirotiji Kosova i Metohije.

    Naime, na kuću Trajkovića, u selu Kišnica, koja se nalazi nadomak Gračanice bačen je molotovljev koktel.

  • 17:59

    Hil: "Kosovo" da poštuje obaveze, Srbi da se vrate u institucije

    Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da se SAD pridružuju EU u pozivu tzv. kosovskim vlastima da bez odlaganja poštuju obaveze, što znači da se odmah produži proces za preregistraciju vozila i obustavi svaka kaznena mera protiv vlasnika KM tablica dok strane u okviru dijaloga ne reše pitanje registarskih tablica.

    Hil u odovoru na upit N1 naveo da to takođe znači i "odmah otpočeti pregovore o osnivanju Zajednice srpskih opština, što je obavezujuća pravna obaveza za Kosovo".

    Ocenio je da kontinuirani neuspeh Prištine da sprovede tu obavezu podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Prištine.

    Hil je ocenio da povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne sporove i da ima potencijal da dalje eskalira tenzije na terenu.

    "Sjedinjene Države se stoga pridružuju EU u pozivu Srbiji i predstavnicima kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije svojim dužnostima, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije", naveo je Hil.

  • 16:51

    Srpski policajci napustili i administrativne prelaze Jarinje i Brnjak

    Srpski policajci predali su danas ostavke u kosovskoj policiji i na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

    Ostavke su predali i srpski policajci u centru za kontrolu i nadzor granice Leposavić, koji se nalazi na Jarinju, na oko 500 metara od samog administrativnog prelaza, prenosi Tanjug.

    Prethodno je više od 300 srpskih policajaca predalo ostavke i razdužilo uniforme u policijskoj stanici u severnom delu Kosovske Mitrovice.

  • 16:35

    Petković: Srbi pokazali da ne žele Kurtijevu lažnu drzavu

    Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su Srbi na današnjem skupu u severnom delu Kosovske Mitrovice svima jasno stavili do znanja da ne žele Kurtijevu lažnu državu na severu.

    Petković je na Tviteru, reagujući na tvrdnju Bljerima Velje, šefa kabineta predsednice privremenih prištinskih institucija, da se lokalni Srbi nisu masovno pridružili protestu u Kosovskoj Mitrovici, istakao da sva propaganda Velje uzalud pokušava da sakrije činjenicu da je današnji skup u Kosovskoj Mitrovici bio veličanstven.

    "Sva propaganda Bljerima Velje uzalud pokušava da sakrije činjenicu da je današnji skup u KM bio veličanstven. Srbi su danas svima jasno stavili do znanja da ne žele Kurtijevu lažnu državu na severu", napisao je Petković.

  • 16:12

    Brnabić: Srbi traže samo punu primenu Briselskog sporazuma

    Premijerka Srbije Ana Brnabić je podsetila međunarodnu zajednicu da Srbi koji su se danas okupili u Severnoj Mitrovici ne traže ništa više i ništa manje nego punu primenu Briselskog sporazuma, potpisanog pre skoro 10 godina.

    "Da podsetim, opet, međunarodnu zajednicu i sve one koji pokušavaju da podmetnu lažne informacije, brutalne laži i klevete Srbima na Kosovu, predsedniku Srbije i Vladi u Beogradu, šta traže Srbi. Oni jednostavno traže punu primenu Briselskog sporazuma, potpisanog pre skoro 10 godina (!) 19. aprila 2013. godine, kao Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ništa više i ništa manje", navela je Brnabić na Tviteru.

    Premijerka Srbije je rekla da Briselski sporazum ima samo 15 članova, od toga, šest predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština.

    "To je bilo JEDINO što je Prištini trebalo da uradi. Preostali članovi, iako su zahtevali ogromne ustupke Beograda, u potpunosti su sprovedeni, jer želimo da sačuvamo mir i radimo na stabilnosti", navela je Brnabić.

  • 16:08

    Na brifingu: Vjosa Osmani razgovarala sa predsednikom Albanije

    Predsednik Albanije Bajram Begaj je u telefonskom razgovoru sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani izrazio zabrinutost zbog situacije na severu Kosova posle odluke predstavnika Srba da napuste "kosovske" institucije, napisao je on  na Tviteru.

    "Danas sam imao telefonski razgovor sa predsednicom Vjosom Osmani. Upoznat sam sa napetom situacijom na severu 'Kosova' i razgovarali smo o istupanju predstavnika Srpske liste na 'Kosovu' iz državnih institucija i blokiranju rada tamošnjih institucija. Izrazio sam zabrinutost predsednici Osmani i ohrabrio nastavak dijaloga između strana, imajući u vidu očuvanje mira i stabilnosti i teritorijalni integritet Kosova koji garantuje KFOR", rekao je Begaj.

  • 15:45

    Kurti: Mi smo u mnogo povoljnijoj poziciji, a to čini Beograd nervoznim

    Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti govorio je o situaciji na severu KiM i ponovo je pozvao Srbe na severu da ne napuštaju institucije.

    "Pozovite srpske građane naše zemlje da ne napuštaju institucije 'Kosova', da ne daju ostavke, da ne puštaju svoje poslove, jer se na ovaj način slabi servis građana. Nemaju nikakav pritisak od nas, već ljubazne apele. Pritisak dolazi iz Beograda koji želi da destabilizuje 'Kosovo'", rekao je Kurti.

    Kurti je ocenio da je takozvano Kosovo u povoljnijoj pregovaračkoj poziciji od Beograda.

    "Mi smo u mnogo povoljnijoj poziciji, a to čini Beograd nervoznijim", rekao je Kurti.

  • 15:37

    U severnom delu Kosovske Mitrvice okačene zastave Albanije i tzv. Kosova

    Kako javljaju mediji, u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Kosovske Mitrovice, grupa mladih ljudi, stanovnika tog naselja, istakla je zastave tzv. Kosova i Albanije.

    Bošnjačka mahala je multietničko naselje u Severnoj Mitrovici, u kojem žive Srbi, Romi i kosmetski Albanci.

  • 15:34

    Šef kabineta Vjose Osmani: Politički predstavnici Srba koriste se kao instrument za destabilizaciju

    Šef kabineta predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani, Bljerim Velja, saopštio je da se politički predstavnici Srba koriste kao instrument za destabilizaciju i suprotstavljanje integraciji "Kosova".

    "Eskalcija Srbije na severu razotkriva pogrešan model u kojem policajci, sudije i tužioci 'kosovskih' Srba nisu vezani zakletvom o profesionalizmu i služenju lokalnim zajednicama, ali se koriste kao politički instrument za destabilizaciju i suprotstavljanje integraciji Kosova", napisao je Velja na Tviteru.

  • 15:11

    Dačić: Lajčak rekao da je svima preko glave Kurtija

    Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da mu je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao da je svima u Evropi preko glave Aljbina Kurtija, a da su svesni da je Beograd konstruktivan, preneo je RTS.

    "I šta će se sada desiti, hoće li Kurti dobiti po nosu. Ako EU i SAD ne mogu da izađu na kraj sa Kurtijem, o čemu pričamo? Može Evropa da prizna da su nas slagali da bi potpisali Briselski sporazum. Došlo je vreme da svako pokaže za šta se zalaže, pa i EU", kazao je Dačić.

    "Neka ponude nešto što Beograd može da prihvati", poručio je Dačić.

image