Napadnuta srpska porodica; Srpski policajci napustili Jarinje i Brnjak; Oglasio se ambasador Hil

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras naciji

U opštinama na severu Kosova i Metohije noć je protekla mirno posle poslednjih odluka Prištine i povlačenja Srba iz svih kosovskih institucija.

U severnom delu Kosovske Mitrovice održan je skup kod Spomenika knezu Lazaru. 

Grupa policajaca juče je simbolično skinula uniforme kosovske policije. 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić istakao je da Srbi napuštaju sve političke institucije - skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na severu KiM i pravosudne organe, policiju i administraciju.

Kako su saopštili nakon sastanka, odluke ostaju na snazi sve dok Priština ne počne da poštuje sporazume i međunarodno javno pravo, tj. dok ne povuče jednostranu odluku o preregistraciji tablica i ne formira Zajednicu srpskih opština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti povodom najnovijih dešavanja i poteza Prištine.

Sve o dešavanjima na Kosovu i Metohiji mogli ste da pratite uživo uz RT Balkan.

6. nov 2022 • 21:02

Bačen molotovljev koktel na srpsku kuću

Još jedan incident dogodio se na terirotiji Kosova i Metohije.

Naime, na kuću Trajkovića, u selu Kišnica, koja se nalazi nadomak Gračanice bačen je molotovljev koktel.

Hil: "Kosovo" da poštuje obaveze, Srbi da se vrate u institucije

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da se SAD pridružuju EU u pozivu tzv. kosovskim vlastima da bez odlaganja poštuju obaveze, što znači da se odmah produži proces za preregistraciju vozila i obustavi svaka kaznena mera protiv vlasnika KM tablica dok strane u okviru dijaloga ne reše pitanje registarskih tablica.

Hil u odovoru na upit N1 naveo da to takođe znači i "odmah otpočeti pregovore o osnivanju Zajednice srpskih opština, što je obavezujuća pravna obaveza za Kosovo".

Ocenio je da kontinuirani neuspeh Prištine da sprovede tu obavezu podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Prištine.

Hil je ocenio da povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne sporove i da ima potencijal da dalje eskalira tenzije na terenu.

"Sjedinjene Države se stoga pridružuju EU u pozivu Srbiji i predstavnicima kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije svojim dužnostima, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije", naveo je Hil.

Srpski policajci napustili i administrativne prelaze Jarinje i Brnjak

Srpski policajci predali su danas ostavke u kosovskoj policiji i na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Ostavke su predali i srpski policajci u centru za kontrolu i nadzor granice Leposavić, koji se nalazi na Jarinju, na oko 500 metara od samog administrativnog prelaza, prenosi Tanjug.

Prethodno je više od 300 srpskih policajaca predalo ostavke i razdužilo uniforme u policijskoj stanici u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Petković: Srbi pokazali da ne žele Kurtijevu lažnu drzavu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su Srbi na današnjem skupu u severnom delu Kosovske Mitrovice svima jasno stavili do znanja da ne žele Kurtijevu lažnu državu na severu.

Petković je na Tviteru, reagujući na tvrdnju Bljerima Velje, šefa kabineta predsednice privremenih prištinskih institucija, da se lokalni Srbi nisu masovno pridružili protestu u Kosovskoj Mitrovici, istakao da sva propaganda Velje uzalud pokušava da sakrije činjenicu da je današnji skup u Kosovskoj Mitrovici bio veličanstven.

"Sva propaganda Bljerima Velje uzalud pokušava da sakrije činjenicu da je današnji skup u KM bio veličanstven. Srbi su danas svima jasno stavili do znanja da ne žele Kurtijevu lažnu državu na severu", napisao je Petković.

Brnabić: Srbi traže samo punu primenu Briselskog sporazuma

Premijerka Srbije Ana Brnabić je podsetila međunarodnu zajednicu da Srbi koji su se danas okupili u Severnoj Mitrovici ne traže ništa više i ništa manje nego punu primenu Briselskog sporazuma, potpisanog pre skoro 10 godina.

"Da podsetim, opet, međunarodnu zajednicu i sve one koji pokušavaju da podmetnu lažne informacije, brutalne laži i klevete Srbima na Kosovu, predsedniku Srbije i Vladi u Beogradu, šta traže Srbi. Oni jednostavno traže punu primenu Briselskog sporazuma, potpisanog pre skoro 10 godina (!) 19. aprila 2013. godine, kao Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ništa više i ništa manje", navela je Brnabić na Tviteru.

Premijerka Srbije je rekla da Briselski sporazum ima samo 15 članova, od toga, šest predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština.

"To je bilo JEDINO što je Prištini trebalo da uradi. Preostali članovi, iako su zahtevali ogromne ustupke Beograda, u potpunosti su sprovedeni, jer želimo da sačuvamo mir i radimo na stabilnosti", navela je Brnabić.

Na brifingu: Vjosa Osmani razgovarala sa predsednikom Albanije

Predsednik Albanije Bajram Begaj je u telefonskom razgovoru sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani izrazio zabrinutost zbog situacije na severu Kosova posle odluke predstavnika Srba da napuste "kosovske" institucije, napisao je on  na Tviteru.

"Danas sam imao telefonski razgovor sa predsednicom Vjosom Osmani. Upoznat sam sa napetom situacijom na severu 'Kosova' i razgovarali smo o istupanju predstavnika Srpske liste na 'Kosovu' iz državnih institucija i blokiranju rada tamošnjih institucija. Izrazio sam zabrinutost predsednici Osmani i ohrabrio nastavak dijaloga između strana, imajući u vidu očuvanje mira i stabilnosti i teritorijalni integritet Kosova koji garantuje KFOR", rekao je Begaj.

Kurti: Mi smo u mnogo povoljnijoj poziciji, a to čini Beograd nervoznim

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti govorio je o situaciji na severu KiM i ponovo je pozvao Srbe na severu da ne napuštaju institucije.

"Pozovite srpske građane naše zemlje da ne napuštaju institucije 'Kosova', da ne daju ostavke, da ne puštaju svoje poslove, jer se na ovaj način slabi servis građana. Nemaju nikakav pritisak od nas, već ljubazne apele. Pritisak dolazi iz Beograda koji želi da destabilizuje 'Kosovo'", rekao je Kurti.

Kurti je ocenio da je takozvano Kosovo u povoljnijoj pregovaračkoj poziciji od Beograda.

"Mi smo u mnogo povoljnijoj poziciji, a to čini Beograd nervoznijim", rekao je Kurti.

U severnom delu Kosovske Mitrvice okačene zastave Albanije i tzv. Kosova

Kako javljaju mediji, u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Kosovske Mitrovice, grupa mladih ljudi, stanovnika tog naselja, istakla je zastave tzv. Kosova i Albanije.

Bošnjačka mahala je multietničko naselje u Severnoj Mitrovici, u kojem žive Srbi, Romi i kosmetski Albanci.

Šef kabineta Vjose Osmani: Politički predstavnici Srba koriste se kao instrument za destabilizaciju

Šef kabineta predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani, Bljerim Velja, saopštio je da se politički predstavnici Srba koriste kao instrument za destabilizaciju i suprotstavljanje integraciji "Kosova".

"Eskalcija Srbije na severu razotkriva pogrešan model u kojem policajci, sudije i tužioci 'kosovskih' Srba nisu vezani zakletvom o profesionalizmu i služenju lokalnim zajednicama, ali se koriste kao politički instrument za destabilizaciju i suprotstavljanje integraciji Kosova", napisao je Velja na Tviteru.

Dačić: Lajčak rekao da je svima preko glave Kurtija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da mu je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao da je svima u Evropi preko glave Aljbina Kurtija, a da su svesni da je Beograd konstruktivan, preneo je RTS.

"I šta će se sada desiti, hoće li Kurti dobiti po nosu. Ako EU i SAD ne mogu da izađu na kraj sa Kurtijem, o čemu pričamo? Može Evropa da prizna da su nas slagali da bi potpisali Briselski sporazum. Došlo je vreme da svako pokaže za šta se zalaže, pa i EU", kazao je Dačić.

"Neka ponude nešto što Beograd može da prihvati", poručio je Dačić.

Zapaljena štala srpskog policajca u Leposaviću, oglasila se "kosovska" policija

"Kosovska" policija saopštila je da je rano jutros zapaljena štala srpskog policijskog službenika u Donjem Krnjinu u opštini Leposavić.

"Oko četiri sata posle ponoći, policija Kosova je primila informaciju o paljenju, podmetanju požara u objektu (štali), vlasništvo muškarca iz srpske zajednice, sa prebivalištem u Donjem Krnjinu Opština Leposavić", navela je "Kosovska" policija na Fejsbuku.

Kako je saopšteno, policijska jedinica je izašla na lice mesta i preduzela neophodne radnje. Dodaje se da policija Kosova ostaje posvećena realizaciji svojih zakonskih obaveza i odgovornosti, istrazi i rasvetljavanju tog slučaja i drugih slučajeva podmetanja požara koji su se desili na privatnim posedima.

Anketirani učesnici skupa; "Srbi kada je najteže postaju i najbolji"

Učesnici velikog narodnog skupa Srba sa severa KiM rekli su Tanjugu da je odluka o povalčenju Srba iz svih institucija zbog kršenja Briselskog sporazuma prava odluka u pravo vreme.

Stariji Mitrovčanin je rekao da Srbi nije ni trebalo da ulaze u ove institucije dok se ne obezbede uslovi za život i suživot.

"Srbi moraju da imaju pravo na sopstvenoj zemlji, prertpeli smo speratizam i sada EU uvodi državni teror, dozvoljava da se jednom domicilnom narodu radi ovakav teror. To može sutra možda da se dogodi i Ruminiji ili Španiji i Nemačkoj", rekao je on.

Muškarac srednjih godina je istakao da je odluka ispravna i da je pokazan jedinstven stav Srba.

"Konačno da se okupimo svi zajedno oko nacionalnog pitanja i interesa i to je dobra poruka kako Prištini i EU da Srbi kada je najteže postaju i najbolji", naveo je on.

Njegova supruga kaže da je jednom već morala da ode - iz Peći i da ne želi ponovo da ide i naglasila da je njeno poreklo sa KiM staro 800 godina, kao i da je KiM srce Srbije.

Italijanski šef diplomatije pozvao Vučića i Kurtija na uzdržanost od jednostranih akcija

Potpredsednik Vlade Italije i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani saopštio je da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom pribremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i da ih je pozvao na uzdržanost i protiv svake jednostrane akcije.

"Razgovarao sa predsednikom Srbije Vučićem i 'kosovskim' premijerom Kurtijem, da ponovo potvrdimo našu snažnu posvećenost stabilnosti na Balkanu. Računamo na njihovo rukovodstvo koje poziva na umerenost i protiv jednostranog delovanja. Italija je vodeći akter mira", naveo je Tajani.

Kurti se pohvalio: Dobar razgovor sa Boreljom

Kurti je na Tviteru naveo da je obavestio šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da su do sada izrečene 843 opomene vozačima automobila sa srpskim registarskim oznakama, a da nije bilo nijednog incidenta ili pritužbe.

"Kasno uveče dobar razgovor sa Žozepom Boreljom. Ne postoji alternativa dijalogu i institucijama. Obavestio sam ga da je policija izrekla do sada 843 opomene vozačima automobila sa nedozvoljenim tablicama, nula incidenata ili pritužbi", naveo je Kurti.

Od sutra više nema srpskih policajaca na KiM, razdužili uniforme

Više od 300 srpskih policajaca sa severa Kosova i Metohije razdužilo je danas oko 14 sati uniforme "kosovske" policije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Oni su dali otkaze i razdužili uniforme nakon jučerašnje odluke Srba sa severa KiM da se povuku iz svih privremenih prištinskih institucija zbog najnovih poteza Prištine i kršenja Briselskog sporazuma.

"Podnešene su ostavke u kosovskoj policiji, na severu. Od sutra više nema srpskih policajaca na severu KiM", rekao je jedan od policajaca novinarima koji nije želeo da se predstavi.

On je dodao da je to saopštio medijima u ime svih koji su danas dali ostavke.

Komandiri i rukovodioci policije su na sastanku predstavnika Srba sa severa KiM juče u opštini Zvečan pred kamerama skinuli svoje uniforme.

Kurtijevi specijalci stigli na prelaz Brnjak

Ministar unutrašnjih poslova "Kosova" Dževalj Svečlja došao je u pratnji naoružanih specijalaca na administrativni prelaz Brnjak.

Završen skup u Kosovskoj Mitrovici uz pesmu "Ovo je Srbija"

Uz pesmu "Ovo je Srbija", dok su se vijorile srpske zastave, u Kosovskoj Mitrovici završen je veliki skup srpskog naroda sa severa KiM, na kojem se okupilo više od 10.000 ljudi.

Sa najvećeg skupa na KiM, Srbi okupljeni kod Spomenika caru Lazaru, poručili su da su tu svoji na svome, da žele da ostanu na svojim ognjištima i da žele mir i stabilnost.

Goran Rakić: Dosta je gaženja birselskih dogovora i prava Srba

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas na skupu u Kosovskoj Mitrovici da Srbi na KiM žele samo mir, i nastaviće da se bore za svoja prava, za poštovanje sporazuma mirnim i demokratskim sredstvima, jer je dosta ugnjetavanja i obespravljivanja srpskog naroda na KiM.

"Želim da vam javno vratimo mandate, jer ste nas vi birali, a ne Priština", rekao je Rakić okupljenim Srbima.

Podsetio je da su Srbi poslednjih godinu dana uskraćeni za pravo glasa na izborima i referendum, za slobodu kretanja i govora, dok su politički predstavnici pod otpužbama bez dokaza, a ceo sever KiM kriminalzovan.

Ukazao je i da su Vojsa Osmani i Aljbin Kurti, kao i drugi lideri iz Prišine, na desetine puta ponovili da za njih ne postoji Briselski sporazum i da neće biti Zajednice srpskih opština, čime su taj sporazum poništili i pljunuli u lice EU, koja je garant njegovog sprovođenja.

"Mi želimo mir, mir i samo mir. Ne nasedajte na provokacije, borbu ćemo nastaviti mirnim i demokratskim sredstvima. Mi nismo remetilački faktor, nikome nećemo da pretimo. Samo hoćemo ZSO, da se ispune obaveze, kako je dogovoreno u Briselu. Da se pouvku sve jednostrane odluke koje se tiču registarskih tablica", poručio je Rakić.

Radojević: Nema predaje, nastavljamo dalje

Dojučerašnji gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Milan Radojević poručio je da su mnogo puta su pokušali da slome Srbe, ali nisu uspeli, pa neće ni sada, obraćajući se na skupu u tom gradu.

"Mnogo puta su pokušali da nas slome, 1999, 2004, 2008, septembra prošle godine… Pa, nisu uspeli. Neće ni sada, nastavićemo da se borimo", poručio je Radojević.

Istakao je i da su Srbi sa KiM devet godina davali šansu briselskom procesu, razgovoru, pružali ruku pomirenja i dijaloga.

"Molili smo sve, samo da nađemo bilo kakvog sagovornika u Prištini, koji bi nas čuo, naše probleme i prihvatio kao ravnopravne, jer smo ovde svoji na svome. Nismo uspeli. Jutros smo podneli zvanične ostavke, ali naša borba nije prestala. Nastavlja se u drugom obliku. Nema predaje, nastavljamo dalje", poručio je Radojević.

Major policije Nenad Đurić: Probudili smo se iz lažnog sna

Policijski major Nenad Đurić, koji je prvi razdužio uniformu, ne želeći da sprovodi političke odluke privremenih prištinskih institucija, obratio se okupljenima na skupu u Mitrovici.

"Slavni moj, i napaćeni rode, stajati danas pred vama nije smao velika čast, već privilegija, koja se ogleda u delima naših predaka i očima naše dece. Ja ispred sebe danas vidim najveće polje božurova slavnih i najlepše pupuoljke sa tvrdim korenom, duboko usađene u zemlju, ne snova i legendi, već zemlju duhovnog i stvarnog postojanja. Spavali smo i sanjali dugo godina, verujući u javu, koju će nam neko drugi kreirati. Odjednom se trgnusmo i, evo, probudili smo se iz lažnog sna i i videli da naša sudbina nije u tuđim, već u našim rukama", naveo je Đurić. 

On je zaključio da Srbi sa KiM drugu zemlju osim srpske zemlje na KiM nemaju. 

Sudija Stevanović: Briselski sporazum je toliko urušen, da je postao mrtvo slovo na papiru

Sudija Ljiljana Stevanović, koja se i sama našla na udaru prištinskih institucija zbog lojalnosti Srbiji, rekla je da su sve sudije i tužioci izašli iz kosovskog pravosudnog sistema. 

Ona je objasnila da su pravnici morali napusiti pravosudne institucije, budući da je "Briselski sporazum toliko urušen, da je postao mrtvo slovo na papiru".

"Mi u tome, kao najveći legalisti na ovim prostorima, jednostavno više nismo mogli da učestvujemo", kazala je Stevanovićeva.

Kako je naglasila, odluka o istupanju iz pravosudnih institucija bila je jednoglasna.

"Naša odluka je jasna. Mislim da smo najbolji ambasadori srpskog dela pravosuđa", rekla je Stevanovićeva.

Na najmasovnijem skupu Srba na KiM od 1999. godine od dece do najstarijih građana

Na ovom veličanstvenom skupu bilo je prisutno dosta dece ogrnute srpskim zastavama, ali i starijih ljudi, koji su, uprkos lošem vremenu, došli na skup da iskažu svoje nezadovoljstvo, ali i pripadnost narodu i državi.

Okupljeni građani nosili su transparente "Svi smo mi Nenad Đurić", "Dosta nam je Kurtijevog terora!", "Mi imamo jednu državu - SRBIJU!",  Zbog naše dece - NEMA PREDAJE!", "Zašto Srbi nemaju pravo na slobodu kretanja?", "Ja sam Srbin i ovde je sve moje", "Evropo, da li naša deca imaju pravo na slobodu" i slične...

Dr Zlatan Elek: Zdravstvo je stub opstanka i ostanka Srba na teritoriji Kosova i Metohije

Poslednje dve godine na udaru prištinskih institucija bile su i zdravstvene ustanove u severnom delu Kosova i metohije, pa se okupljenima obratio direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek, koji je naglasio da Srbima na KiM nema opstanka bez zdravstva.

Uz podršku i pomoć Srbije, kaže Elek, Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica postao je Kliničko-bolnički centar. 

"Nažalost, moram da konstatujem, da se nasuprot nas nalaze vlasti takozvanih privremenih prištinskih instutucija, koje unazad deset godine, a naročito bih apostrofirao poslednju godinu, vrše teror nad našim narodom na Kosovu i Metohiji", objasnio je dr Elek.

On je podsetio da Priština u kontinuitetu onemogućava Srbe da se snabdevaju lekovima i medicinskom opremom iz Srbije, kršeći time i Briselski sporazum, ali i sva njihova ljudska prava Srba. 

"Nikako nećemo dozvoliti da nam neko oduzima osnovno ljudsko pravo - pravo na lečenje, a kadavosuzmete nekome pravo na lečenje, oduzimate mu i pravo na život, a pravo na život osnovno je načelo Povelje UN. Zato nećemo dozvoliti da nas proteraju sa ovih prostora. Mi zdravstveni radnici bićemo uvek uz naš narod, kao što smo bili i do sada, zato što verujemo našem predsedniku i verujemo našoj državi Srbiji. Živela Srbija", zaključio je dr Elek. 

Prof. dr Tanja Vujović: Nama na KiM borba je isto toliko bliska i stvarna kao hleb i voda

Dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr Tanja Vujović u ime svojih studenata i zaposlenih objasnila je šta za srpski narod znače jake stabilne institucije na prostoru KiM.

"Univerzitet deli sudbine svog naroda. Mi, profesori ovog univerziteta, ne pomišljamo da tražimo drugi put, do onaj koji nam kosovski zavet nalaže", rekla je Vujović. 

Među njenim studentima, kazala je ona, ima mnogih kojima treba dati odgovore na teška pitanja.

"Među našim studentima ima potomaka ubijenih žetelaca, kidnapovanih, nestalih i otetih Srba. Naš je zadatak da tim mladim ljudima, pored kvalitetnog obrazovanja, pomognemo da nađu odgovore na pitanja 'Šta je smisao života i neprestane borbe na ovim prostorima?'", navela je dekanica.

Vujović je kazala da je Srbima koji žive na kim "borba isto toliko bliska i stvarna kao hleb i voda", a razumljiva i prosta "kao sam život"

" Mi se borimo znanjem, pamćenjem, postojanjem na ovim prostorima, borimo se trajanjem, podnošenjem nepodnošljivog, borimo se protestima, neodgovaranjem na provokacije, borimo se  goloruki, ali srcem prepunim prema zamlji koja nad je iznedrila. Borimo se, jer smo svesni da je to pitanje očuvanja našeg identiteta: narodnog, duhovnog, kulturnog, hrišćanskog, ljudskog. Borimo se za očuvanje onih večitih i neprolaznih, radi kojih vredi živeti, ali radi kojih vredi i umreti, ako treba. Ima li sjajnijeg i veličanstvenijeg od onog koje se meri borbom očuvanja duše naroda koja živi u pokolenjima", naglasila je prof. Vujović i podvukla da oni razumeju i poštuju odluke političkih predstavnika da napuste sve političke i sudske institucije.

Građani okupljeni na velikom narodnim skupu u Kosovskoj Mitrovici

Severna Mitrovica ne pamti ovakav narodni skup, piše "Kosovo onlajn".

Više hiljada građana, pretežno sa severa Kosova i Metohije, ali i iz svih drugih krajeva gde Srbi žive na KiM, došlo je danas kod spomenika knezu Lazaru u Severnoj Mitrovici.

Rektor Univerziteta u Prištini: Mnogo toga smo istrpeli prethodnih godina da bismo danas bili ovde

Rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić prvi se obratio okupljenim građanima.

"Danas smo ovde da pokažemo da isto mislimo, da kažemo 'Ne' pokušajima da se ograniče naša osnovna prava: pravo na slobodu kretanja, pravo na obrazovanje i što je najbitnije, pravo na slobodan život dostojan čoveka", rekao ja Arsić.

On je dodao da su mladi ljudi koji ostaju na Kosovu i Metohije zaslužni za opstanak i trajanje Univerziteta.

Arsić objašnjava da su, nakon pandemije koronavirusa, smatrali da će se život vratiti u normalu i da će se aktivnosti studenata Univerziteta odvijati upravo onako kako imaju mogućnost i studenti van Kosova i Metohije.

"Učinićemo sve da naša deca žive u miru, kao i njihovi vršnjaci u drugim gradovima, da im pružimo najbolje moguće uslove za rad i učenje", rekao je Arsić. 

On je pozvao svoje studente, ali i sve okupljene, da ne reaguju na provokacije, već da ostanu smireni i složni, jer jednino hladne glave, mogu da prevazišu ono što ih očekuje. 

Intoniranjem himne "Bože pravde" otpočeo veliki narodni skup u Kosovskoj Mitrovici

Veliki narodni skup Srba počeo u Kosovskoj Mitrivici intoniranjem himne Srbije "Bože pravde" u izvođenju crkvenog hora "Branislav Nušić" .

"Mogu punog srca da kažem da je danas najveći ponos biti Srbin i srpskog roda na Kosovu i Metohiji. Baš broj je znak da smo na pravom putu i da samo ujedinjeni možemo sve", rekla je okupljenima jedna od predstavnika Srba, a onda je intonirana himna.

Radojević: Ostavka zbog jednostranih poteza Prištine, kršenja ljudskih prava i ugnjetavanja Srba

Milan Radojević podneo je danas neopozivu ostavku na funkciju gradonačelnika opštine Severna Mitrovica i naveo da je razlog za podnošenje ostavke trenutna politička situacija prouzrokavana jednostranim potezima vlasti u Prištini kojima se, kako je naglasio, ugrožavaju osnovna ljudska prava Srba u Severnoj Mitrovici ali i u ostalim opštinama na severu Kosova.

"Konstatno kršenje ljudskih prava i ugnjetavanje Srba, kao i neprestano vršenje pritiska na srpsko stanovnišvo, dovela je do toga da se srpska zajednica na ovim prostorima susreće sa nasilnim iseljavanjem od strane prištinskih vlasti. Ova ostavka je rezultat moje moralne obaveze prema sugrađanima koji su me izabrali da ih predstavljam. Biram da budem uz svoj narod i da se borim demokratskim sredstvima za položaj svojih sugrađana u ovom nedemokratskom društvu. Takođe, osim kršenja ljudskih prava Srba, došlo je i do grubog kršenja Briselskog sporazuma, što je dovelo do pogoršanja političko-bezbednosne situacije na teritorije opštine koju sam vodio", rekao je Radojević. 

Pratite uživo: Veliki narodni skup u Kosovskoj Mitrovici

Veliki narodi skup u Kosovskoj Mitrovici

KFOR: Pratimo situaciju, sarađujemo sa liderima Beograda i Prištine

KFOR je, povodom situacije na KiM, pozvao na konstruktivan dijalog i poručio da prati situaciju i blisko sarađuje sa liderima Beograda i Prištine, kao i sa međunarodnim partnerima, kako bi sačuvalo bezbedno okruženje za sve građane na KiM.

KFOR je na Instagramu pozvao sve strane da rešavaju nesuglasice i razgovaraju o njima kroz konstruktivan dijalog.

"Donesite napredak društvu! Izrazite svoja mišljenja na miran način i tražite kompromise", poručio je KFOR.

Zamenik generalnog sekretara NATO: KFOR je spreman da interveniše

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana oglasio se na svom tviter nalogu i pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i spreče eskalaciju.

"Razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom o napetoj situaciji na severu 'Kosova'. I Beograd i Priština moraju da pokažu uzdržanost i spreče eskalaciju. KFOR ostaje na oprezu i spreman da interveniše u slučaju da stabilnost bude ugrožena", napisao je Mirčea na Tviteru.

Opozicija na KiM kritikuje Kurtija

Lideri opozicionih stranaka na Kosovu i Metohiji takođe su se oglasili, kritikujući postupke Aljbina Kurtija, zbog čijih odluka su Srbi istupili iz privremenih prištinskih institucija.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je građane na severu KiM da pokažu udržanost i ostanu mirni, a ne da, kako je naveo, "budu žrtve pogrešne politike".

"Što se tiče Kurtija, poslednji su trenuci da razmislimo i prekinemo uništenje zemlje", naveo je Haradinaj.

Bivši ministar spoljnih poslova Skender Hiseni ocenio je da je aktuelna situacija koja preti da eskalira mogla da bude izbegnuta da se ispoštovao američki i evropski zahtev da se odloži primena odluke o registarskim tablicama.

Demokratski savez Kosova ocenio je da populistička politika vlade u Prištini donosi dugoročnu štetu i nazadovanje u međunarodnoj areni, prenela je "Koha ditore".

DSK je u saopštenju naveo da je Prištini potrebno razborito rukovodstvo.

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memli Krasnići naveo je na Fejsbuku da je izuzetno zabrinut zbog dešavanja na severu KiM i poručio da je obaveza vlade da građanima razjasni šta se dešava.

Simić: Naša država je Srbija, mi drugu nemamo i nećemo

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić pozvao je danas sve Srbe sa Kosova da dođu na skup zakazan za podne u severnom delu Kosovske Mitrovice i pošalju poruke mira, istakavši da su ostavke predstavnika Srba u prištinskim institucijama neopozive, ali i da je ostavljen prostor da se razgovara.

"Ja pozivam i sada sve Srbe da dođu na skup i da pokažu ko je naša država, ko je naš predsednik i kome mi pripadamo. Naša država je Srbija, mi drugu nemamo i nećemo", rekao je Simić gostujući na TV Prva.

Simić je rekao da su Srbi na Kosovu razočarani i neadekvatnim reakcijama međunarodne zajednice na poteze Prištine.

"EU u svojim anemičnim saopštenjima poziva Prištinu da formira ZSO", kazao je Simić.

Vučić razgovarao sa italijanskim šefom diplomatije Tajanijem

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Italije Antonijom Tajanijem, objavio je Vučić na svom Instagram profilu.

"Objasnio sam Antoniju Tajaniju stavove Srbije povodom najnovijeg razvoja situacije na Kosovu i Metohiji. Srbija će se, kao i do sada, ponašati ozbiljno i odgovorno, poštujući svoje obaveze i opredeljenje da čuva mir i stabilnost, koji Priština ugrožava svojim jednostranim aktima i akcijama", napisao je predsednik Srbije.

EU: Priština odmah da produži proces preregistracije vozila

Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je prištinske vlasti da odmah odlože primenu odluke o registarskim tablicama i produži proces preregistracije, prenosi danas "Albanian post".

Predstavnik EU je istovremeno zatražio od Prištine da obustavi kaznene akcije za građane koji imaju automobile sa srpskim registarskim oznakama.

"To znači momentalno produženje procesa preregistracije vozila", naveo je Stano.

U odgovoru za "Albanian post" on je takođe kazao da je odgovornost na stranama da obezbede mir i uzdrže se od akcija koje će dovesti do eskalacije tenzija.

Povlačenje srpskih predstavnika iz prištinskih institucija za portparola EU nije rešenje za aktuelne sporove, ali, kako je rekao, "ima potencijal za eskalaciju tenzija na terenu".

Stano je podsetio i na obaveze prištinskih institucija da sprovedu sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, preneo je Kosovo onlajn.

Đurić: Najnovije akcije vlade u Prištini su antiameričke

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da vlada u Prištini najnovijim "antiameričkim akcijama izaziva haos i destabilizuje evropski jugoistočni blok u veoma kritičnom trenutku".

"Najnovije radikalne akcije kosovske vlade su antiameričke, anti-EU i antisrpske. One su i antialbanske", istakao je Đurić u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Ambasador Srbije u Vašingtonu je naveo da "tanko prikrivena šovinistička agenda dovodi obične ljude u opasnost".

"Moć svima onima koje ugnjetava užasni prištinski režim", poručio je Ðurić na Tviteru.

Gradonačelnici i odbornici četiri opštine na severu KiM formalno potvrdili podnošenje ostavki

Jutros su održane posebne sednice skupština u četiri opštine na severu Kosova i Metohije na kojima su gradonačelnici Leposavića, Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog potoka i formalno podneli ostavke na svoje funkcije.

Na istim sednicama, potom su ostavke na svoje mandate podneli i predsednici skupština opština, kao i odbornici u lokalnim parlamentima.

Na ovaj način, predstavnici četiri lokalne samouprave na severu KiM krenuli su u sprovođenje odluka i zaključaka koji su doneti na subotnjem zasedanju političkih i institucionalnih predstavnika srpskog naroda na KiM.

Petković: Odluka Srba u odbranu Briselskog sporazuma i ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je odluka Srba da napuste sve institucije u Prištini do sada najodgovorniji odgovor srpskog naroda na KiM i da se na taj način želi odbraniti Briselski sporazum i formirati Zajednica srpskih opština (ZSO).

"Sistemskim proganjanjem našeg naroda i gaženjem svih sporazuma, Aljbin Kurti je zapravo saterao u ćošak srpski narod i ovo je bio njihov jedini mogući odgovor. Reč je o mirnom i demokratskom odgovoru srpskog naroda koji na ovaj način želi da odbrani Briselski sporazum i ZSO", rekao je Petković za RTS.

Borelj razgovarao sa Vučićem i Kurtijem

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da je u subotu veče razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Borelj je na Tviteru naveo da je pozvao obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija, koje bi mogle da dovedu do daljih tenzija.

On je upozorio da nedavna dešavanja dovode u opasnost godine napornog rada u okviru dijaloga Beograda i Prištine.