Srbija i Balkan

Vučić: Dobar i otvoren razgovor sa Zelenskim, odluka o proširenju BRIKS-a bila bi istorijska (VIDEO)

Osvrnuli smo se na dešavanja u Ukrajini i na KiM, a ja sam još jednom istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, poručio je predsednik Srbije

Svi su tražili što jači narativ kada je reč o deklaraciji iz Atine, ali smo uspeli da izdejstvujemo da se u njoj ne nađe ono što je suprotno našoj politici, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Hvala im što su imali razumevanja za poziciju Srbije", istakao je Vučić. 

On je dodao da "mi ne možemo da govorimo ad personam ko je zločinac", te da "ne možemo da budemo sudije i tužioci".

"Trudili smo se da ne budemo najglasniji u optužbama na račun drugih, naš je posao da štitimo svoje interese. Nismo se saglasili sa delom Deklaracije koji govori o sankcijama, bio je još jedan pročitaću vam to precizno. Biće vruća jesen, jer situacija nije laka, biće još mnogo problema", naveo je predsednik Srbije.

Oni danas guraju Ukrajinu jer je ona u ratu i "obavlja posao za sve njih", ali čim čujem primedbe o vladavini prava znam kuda to vodi, poručio je Vučić.

Od 27 zemalja EU, samo deset zemalja EU finansira sve, ocenio je predsednik Srbije. 

Predsednik Makedonije je snažno reagovao protiv onoga što je Aljbin Kurti radio u Tetovu i oštro govorio o Kurtiju pred svima i zato sam sinoć dugo razgovarao sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, dodao je predsednik Srbije. 

On je naveo da su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ponovili značaj agende rasta i da EU priprema za oktobar program rasta za zemlje Zapadnog Balkana. 

Vučić je izjavio da je sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim imao dobar i otvoren razgovor o svim važnim pitanjima, kako za Srbiju i Ukrajinu, tako i za ceo region i svet.

Zelenski je pitao šta misle ljudi u Srbiji, istakao je predsednik Srbije i naveo da Srbija i dalje poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i da će nastaviti to da čini. 

Mislim da neće biti promene što se tiče odnosa Ukrajine prema našem teritorijalnom integritetu, naveo je Vučić i dodao da Ukrajina nije nikada učinila ništa protiv Srbije, kao što nije ni Srbija protiv Ukrajine.

"Osvrnuli smo se na dešavanja u Ukrajini i na KiM, a ja sam još jednom istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, što jasno i nedvosmisleno govorimo od početka sukoba", napisao je Vučić u objavi na Instagramu. 

On je istakao da misli da neće biti ni promene  u stavu Grčke po pitanju nezavisnosti tzv. Kosova. 

"Nemam ja problem sa Kurtijem, ispoštovali su, svugde su pisala samo imena učesnika. Micotakis je sinoć ponovio da neće biti promene u stavu prema teritorijalnom integritetu Srbije", izjavio je predsednik Srbije.

Predsednik je rekao da je neizvesno kakva će situacija biti sa naftom i u tom smislu naglasio da danas predstoji i Samit grupe zemalja koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika (BRIKS).

"Videćemo, mislim da će ukoliko donesu oduku o širenju BRIKS-a ona biti istorijska. Nisam siguran da će moći da je donesu danas. U tom slučaju oni postaju posle mnogo decenija globalni igrač koji pokušava da napravi alternativu kolektivnom zapadu. Ta geopolitička igra biće sve zanimljivija", ocenio je Vučić.

Vučić se sa Zelenskim sastao u Atini, gde je sinoć prisustvovao neformalnoj večeri za lidere Zapadnog Balkana. 

image