"Jednom Balkan, uvek Balkan": Kako je Rama reagovao na izostanak pozivnice iz Atine

Grčki mediji pišu da je Micotakis želeo da pokaže da je uznemiren zbog hapšenja gradonačelnika Himare Fredija Belerija

Premijer Albanije Edi Rama nije želeo da komentariše odluku grčkog kolege Kirijakosa Micotakisa da ga ne pozove na sastanak lidera Zapadnog Balkana i Evropske komisije u Atini, poručivši kratko "Jednom Balkan, uvek Balkan", piše "Euraktiv".

Grčki premijer je u ponedeljak uveče organizovao neformalnu večeru, na kojoj su učestvovali predsednica EK Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i osam lidera jugoistočne Evrope, među kojima predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsedavajuća Veća ministara BiH Borjana Krišto, i premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti. 

U slučaju Albanije, Micotakis se odlučio da ne pozove Ramu, već albanskog predsednika Bajrama Begaja, čija je uloga uglavnom ceremonijalna. Albanija je, na kraju, ostala bez predstavnika, s obzirom da je Begaj odgovorio da neće moći da prisustvuje zbog "prethodno dogovorenih obaveza".

Rama nije želeo da komentariše incident na zahtev "Euraktiva", a izostanak pozivnice objasnio je balkanskim mentalitetom. 

"Jednom Balkan, uvek Balkan", rekao je albanski premijer. 

Grčki mediji pišu da je Micotakis želeo da pokaže da je uznemiren zbog hapšenja gradonačelnika Himare Fredija Belerija. 

Fredi Beleri, grčki iseljenik koji se kandiduje za gradonačelnika ispred stranke grčke manjine koja je povezana sa opozicionom koalicijom, uhapšen je sredinom maja zbog sumnje da je kupovao glasove. Policija je rekla da će on biti optužen za korupciju na izborima, što Beleri negira.

Od tada je Beleri u zatvoru, a iako je pobedio na izborima, nije mogao da položi zakletvu za gradonačelnika Himare. 

On je više puta pokušao da bude pušten iz zatvora pre suđenja, ali bezuspešno, iako je Grčka zapretila prekidanjem pristupnih pregovora Albanije Evropskoj uniji. 

U ponedeljak uveče reagovalo je i Ministarstvo pravde, tvrdeći da albanske vlasti ne poštuju vladavinu prava, ali ne iznoseći detalje.

Neproduktivna strategija 

Atina insistira da je slučaj povezan sa zaštitom manjinskih prava, što je ključni preduslov za pridruživanje EU.

U Himari je čak organizovan protest grčke manjine, kome su prisustvovali gradonačelnici Atine i Soluna. Na protestu je puštena i snimljena poruka potpredsednika Evropske komisije Margaritisa Šinasa, takođe Grka, u kojoj poziva Albaniju da napusti "neproduktivnu strategiju koja ometa put te zemlje ka EU".

Rama je izrazio iznenađenje grčkim, demokratski izabranim zvaničnicima koji protestuju u Albaniji protiv pravosudnog sistema.

"Ne mogu da sakrijem najdublju tugu pred nadrealnom intervencijom grčke strane po pitanju albanskog pravosuđa, izjavama u Atini i kuknjavom u Briselu", napisao je Rama i naglasio da je reč o mogućim izbornim prevarama koje nemaju nikakve veze sa pravima grčke manjine.

Incident se desio nekoliko meseci nakon što je Micotakis otkazao put u Himaru dan pre samita Evropa - Zapadni Balkan u Tirani, a posle Ramine izjave da je Grčka varala u procesu pridruživanja EU. 

Portal takođe podseća da se sve dešava u kontekstu dugotrajnog neslaganja po pitanju morskih granica, o kome treba da odluči međunarodni tribunal.