Srbija i Balkan

Kurti razgovarao sa Micotakisom o dijalogu Beograda i Prištine

Premijer privremenih prištinskih institucija je ocenio da je na severu KiM dva meseca prošlo "bez incidenata i nasilnih protesta"
Kurti razgovarao sa Micotakisom o dijalogu Beograda i Prištine© Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se u Atini sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, regionalnoj saradnji i jačanju ekonomskih odnosa Prištine i Atine.

"Već imamo sporazum, ali treba ga u potpunosti sprovesti i bez uslova", rekao je Kurti, komentarišući dijalog Beograda i Prištine, prenosi Reporteri.

On je ocenio da je na severu KiM dva meseca prošlo "bez incidenata i nasilnih protesta", i da je tamo "u toku deeskalacija u kojoj fokus treba da bude na sprečavanju ponovne eskalacije koju mogu izazvati nasilni elementi".

Kurti se takođe zahvalio Micotakisu na pozivu na sinoćnu večeru, kojoj su prisustvovali lideri Zapadnog Balkana, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi.

image