Vučić: Eksplicitno smo bili protiv dva stava u Atini, uskoro zahtev za sednicu SB UN

Gledam šta mogu da izvučem za Srbiju i naš narod, naveo je predsednik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, komentarišući dokument koji su lideri Zapadnog Balkana usvojili u Atini, da je to bila neformalna večera sa neformalnim zaključcima i da ne može da promeni ništa.

"Nijedna neformalna večera sa neformalnim zaključcima ne može da promeni ništa, da biste znali kako se usvajaju te izjave koje su bez potpisa, ali ukazuju na politiku koja se vodi, ti razgovori su trajali danima. Dobili smo prvu verziju, imali smo primedbe na nju. Eksplicitno smo bili protiv dva stava. Jedan član je izbačen, a ticao se sankcija protiv Rusije. Jedina je Srbija bila protiv, svi ostali za. Što se nas tiče, nemamo čega da se stidimo. Čini mi se da smo u vrlo teškim uslovima, uspeli da izborimo pristup za Srbiju koji je najbolji. Gledam šta mogu da izvučem za Srbiju i naš narod", naveo je predsednik. 

Predsednik je rekao da su za Srbiju u Atini bili ključni razgovori oko nepriznavanja Kosova i Metohije.

Na pitanje da li je sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim pričao o oružju, Vučić je kazao da je sa njim pričao o svemu, o KiM, teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i da je imao veoma normalan i pristojan razgovor.

"Svi ste vi zadovoljni načinom na koji se Srbija ponašala, a onda dođe Viola fon Kramon posle čijih reči sve bude jasno... Ona treba da nam objasni da nam ne treba litijum, bori se za nezavinso Kosovo, ona je rekla da je Srbija svetski lider koji vrši pritisak na Ukrajinu, da nije tužno bilo bi smešno, ali to govori kolika je njena mržnja prema Srbiji".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se i na navode da je podržao hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Saglasili smo se da ratni zločini i druga zlodela ne smeju proći nekažnjeno. Koga vi zavitlavate, lažovčine. Gde piše 'Putin, Rusija'... Ima li neko normalan ko ovo ne bi prihvatio. Nego lažemo i nastavljamo da lažemo i baš nas briga. Ima li neko normalan na svetu ko ovo ne bi potpisao. Imate u međuverzijama i prvoj verziji nešto što nije usvojeno. To mi govore ljudi koji danima vode hajku protiv mene da uvedemo sankcije Rusiji, da se viđam sa Zelenskim, a ne sa Putinom. Ima li tu neke ideologije?", rekao je Vučić.

On je ponovio da smo u Atini uspeli da u teškim uslovima izborimo pristup koji je za Srbiju najbolji.

"Tamo su bile tri zemlje iz EU, i jedna koja je nama veoma važna- Ukrajina, koje su pod pritiskom da izvrše priznanje Kosova i Metohije, i to je nama bilo važno", rekao je on.

Dužan sam Nemcima izvinjenje, dokazali da ne prikrivaju podatke o ubistvu Olivera

Predsednik Srbije poručio je danas da je dužan Nemcima jedno izvinjenje, jer smo od njihovih službi dobili uveravanja i dokaze da oni ne prikrivaju podatke u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

"Dužan sam Nemcima jedno izvinjenje, mi smo proveravali i razgovarali sa pripadnicima nemačke službe u prethodnih 20 dana, od tvrdnji Bratislava Gašića da prikrivaju ubice u slučaju Olivera Ivanovića, dobili uveravanja i dokaze da oni ne prikrivaju te podatke", rekao je Vučić novinarima u Ovči.
U svoje ime tražim da prihvate izvinjenje, poručio je Vučić.

"Mi mislimo da u nastavku naših akcija tim povodom i po tom pitanju, nadam se da ćemo doći i do konkretnih rezultata", dodao je Vučić.