Za Srbe nema mesta u Spajićevoj vladi, Bošnjacima četiri, Albancima dva resora?

Očekuje se da se ovih dana izjasne i stranački organi ostalih partija koje će učestvovati u Vladi, a moguć je i sastanak mandatara sa ambasadorima zapadnih zemalja, pre svih zemalja Kvinte, kojima će predstaviti svoje viđenje 44. Vlade Crne Gore

Mandatar za formiranje 44. Vlade Crne Gore i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić sastaviće Vladu koja će imati podršku 44 poslanika u Skupštini Crne Gore, ali u njoj neće učestvovati koalicija "Za budućnost Crne Gore" Andrije Mandića i Milana Kneževića, navodi podgorički "Dan"

Vladu će podržati sedam poslanika Demokrata, šest predstavnika Bošnjačke stranke, dva Socijalističke narodne partije, poslanik Hrvatske građanske alijanse i četiri poslanika albanskih partija. Do sada su u igri bila tri predstavnika albanskih partija, a od sinoć im se pridružio, i predsednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka, saznaje "Dan" iz više partija koje će učestvovati participirati u novoj izvršnoj vlasti.

Podsećamo da je Glavni odbor Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića na sinoć održanoj sednici odlučio da ta partija bude deo nove vlade, nakon što ih je mandatar Spajić obavestio da koalicija ZBCG neće biti pozvana u vladu. Kako se nezvanično saznaje njima bi i budućoj vlasti mogla pripasti četiri resora.

Demokrate su zatvorile "svoj paket vlasti" i pored bezbednosnog sektora u Vladi imaće i mesto predsednika Skupštine, na koje ponovo dolazi njihov lider Aleksa Bečić. Paket je zatvorila i Bošnjačka stranka, a ostalo je nekoliko ministarstava koja će biti raspodeljena predizbornim partnerima PES-a i manjim partijama koje ulaze u Vladu. Spajiću je veoma važno da ni Bošnjačka stranka ni Demokrate nemaju nikakvih problema oko resora u Vladi, piše "Dan".

Prema nezvaničnim informacijama podgoričkog lista, Socijalistička narodna partija (SNP) je dobila ponudu da njen kadar bude na čelu Ministarstva sporta i mladih, a ponuđeno im je i mesto potpredsednika Vlade. Očekuje se da SNP brzo odgovori na ovu ponudu, a prema izvorima lista, dogovor je načelno postignut.

Lider Albanskog foruma Nik Đeljošaj potvrdio je da je i taj politički subjekt pristao da bude deo nove Vlade CG.

"Albanski forum je uspeo da tokom pregovora ispuni svoj program po kome ćemo imati decentralizaciju, kladionice i kazina će do potpunog zatvaranja biti stavljeni u sasvim drugačiji sistem od onoga što jesu i obezbedićemo staračke penzije za sve građane", rekao je Đeljošaj.

On je kazao da će Albanski forum preuzeti odgovornost potpredsednika Vlade za kapitalne investicije i ministra javne uprave.

Spajić je navodno, čvrsto ostao na poziciji da koalicionim partnerima ne prepušta ministarstva koja su mu važna da bi realizovao vrlo ambiciozan program "Evropa sad 2". Tako će PES-u sigurno ostati Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo spoljnih poslova i novo Ministarstvo državne uprave.

Prema podgoričkom listu, postoji i plan B, u slučaju da se neke manje partije odluče na "pobunu" zbog Spajićeve odluke da pravi Vladu sa podrškom 44 poslanika, a tu se pre svega misli na Civis i Ujedinjenu Crnu Goru. Prema tom planu, u Vladu bi mogle da uđu još neke partije koje trenutno svi vide kao opoziciju, ali imaju dovoljno poslanika da pokriju "prazninu".

Ujedinjena Crna Gora, koja je na izborima 11. juna nastupila na listi Pokreta Evropa sad, večeras će na sednici predsedništva u proširenom sastavu odlučiti o svim pitanjima koja se tiču formiranja i sastava 44. Vlade, izjavio je za portal RTCG lider te partije Goran Danilović.

Očekuje se da se ovih dana izjasne i stranački organi ostalih partija koje će participirati u Vladi, a moguć je i sastanak mandatara sa ambasadorima zapadnih zemalja, pre svih zemalja Kvinte, kojima će predstaviti svoje viđenje 44. Vlade.

Lider DNP-a Milan Knežević je ranije saopštio da koalicija "Za budućnost Crne Gore" dosad nije dobila zvaničnu i konačnu ponudu mandatara Milojka Spajića.

Sastanak Glavnog odbora Pokreta Evropa sad (PES) zakazan je za subotu, dok bi dan ranije mandatar za sastav nove vlade Milojko Spajić trebalo da se sastane sa klubom poslanika pokreta, saznaju "Vijesti".

Spajić bi trebalo da poslanicima i članovima Glavnog odbora predstavi plan nove vlade.