Novi pritisak na Srbe u S. Mitrovici: U petak ističe Atićev ultimatum, šta će biti sa 40 zaposlenih

Potpuno smo svesni da je sve što Priština čini usmereno da nam zagorčaju život, da nas ni tren ne ostave na miru, da nas drže u stalnom strahu i neizvesnosti. Teško je i sve teže ovo izdržati, kažu Srbi u Severnoj Mitrovici

U petak pre podne ističe rok od tri dana koji su inspektori SO Severna Mitrovica, na čijem čelu je "gradonačelnik" Erden Atić, izabran sa 509 glasova na aprilskim izborima koje su Srbi bojkotovali, ostavili zaposlenima u zgradi u Bošnjačkoj mahali blizu glavnog mosta na Ibru da napuste zgradu, odnosno svoja radna mesta. Iz Kancelarije za KiM Vlade Srbije, čije su prostorije takođe u ovoj zgradi u Severnoj Mitrovici, saopštili su da se na ovaj način "direktno ugrožava egzistencija i pravo na rad oko 40 zaposlenih" čija su radna mesta u ovoj zgradi.

U zgradi, koju Atić smatra svojinom SO Severna Mitrovica, osim prostorija Kancelarije za Kosovo i Metohiju nalaze se i kancelarije Službe direkcije Fonda PIO, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, kao i Centra za socijalni rad. Iz Kancelarije za KiM saopšteno je da "institucije koje se nalaze u ovoj zgradi, poput Fonda PIO pružaju usluge iz oblasti penzijskog i invalidskog osuguranja za više desetina hiljada korisnika svih nacionalnosti", kao i da od "rada odeljenja Centra za socijalni rad zavisi 120 socijalno ugroženih porodica".

Inače, inspektori SO Severna Mitrovica u pratnji policije upali su u zgradu koja se nalazi na oko 200 metara od glavnog mosta juče pre podne, a zaposlenima su ostavili ultimatum da se isele u roku od tri dana. Zapisnik koji su ispunili prilikom kontrole je na albanskom jeziku i u njemu je rukom ispisano da je 22. avgusta 2023. godine obavljena inspekcija privrednog subjekta PIO u Ulici Oslobođenja u Severnoj Mitrovici.

"Inspekcijom se utvrđuje da opštinski objekat koji se koristi od strane kancelarije Srbije ne pruža dokumentaciju za osnovu korišćenja tog opštinskog prostora objekta. Isti su obavešteni nekoliko dana ranije da pripreme predstavljanje dokumentacije ugovorom o dozvoli korišćenja. Inspekcija je izvršila posetu ovom objektu i obavestila ih je da pripreme dokument na osnovu kog to koriste. Na osnovu utvrđene situacije inspektor naređuje u roku do tri dana da se preuzmu ove mere. U nedostatku dokumenata i s time se naređuje da oslobode objekat. Za nesprovođenje istih, preduzeće mere predviđene zakonom", stoji u prevodu zapisnika, koji je objavio portal "Kossev".

Reagujući na ultimatum inspektora, odnosno Erdena Atića, iz Kancelarije za KiM saopšteno je da "gradonačelnik Severne Mitrovice i njegov gazda Kurti žele da direktno ugroze egizstinciju zaposlenih korisnika usluga institucija" u zgradi u Bošnjačkoj mahali.

"Takav scenario im nećemo dozvoliti, kao što nećemo dozvoliti da bude ugrožena egzistencija za desetine zaposlenih i hiljade korisnika socijalnih pomoći koji zavise od rada ovih institucija koje Atić želi da iseli i zatvori", navode iz Kancelarije za KiM.

Inače, inspektori SO Severna Mitrovica uz asistenciju policije upali su u zgradu u Bošnjačkoj mahali i pre četiri dana kada su tražili dokumentaciju o korišćenju zgrade i najavili novi dolazak za tri dana.

Novi Atićev ultimatum, posle zabrane gradnje nekih objekata u Severnoj Mitrovici, posle zahteva prodavcima da uklone robu sa javnih površina u gradu, uneo je novo uznemirenje među stanovnike Severne Mitrovice i ovde niko ne zna šta bi moglo da se dogodi u petak kada ultimatum zaposlenima u zgradi u Bošnjačkoj mahali istekne.

Već gotovo tri meseca, od kraja maja ove godine i upada albanskih gradonačelnika i policije u zgrade SO Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, stotine zaposlenih u administraciji u ovim zgradama ne mogu na posao, odnosno nije im omogućen pristup radnim mestima.

"Stalno se govori o nekoj deeskalaciji, međutim, od toga nema ništa. Pritisak na nas Srbe na severu Kosova je konstantan i on traje ne godinama, već par decenija. Zahtev za iseljenje zaposlenih, odnosno institucija u zgradi u Bošnjačkoj mahali samo je doneo novo uznemirenje među i onako uznemiren narod. Ljudi sad strepe šta će se dogoditi u petak, u toku vikenda, da li će i kako Atić uz pomoć policije pokušati da preuzme zgradu, da možda stavi katanac, niko to ne zna", kaže danas za RT Balkan jedan od Srba iz Severne Mitrovice.

"Svesni smo potpuno da je sve što Priština čini usmereno da nam zagorčaju život, da nas ni na tren ne ostave na miru, da nas drže u stalnom strahu i neizvesnosti. Teško je i sve je teže sve ovo izdržati. Iskreno rečeno, strepimo šta bi mogla da donese jesen, kad prođu godišnji odmori, kad se ambasadori država sa Zapada vrate u Prištinu, šta bi još Kurti mogao da nam priredi posle svega što smo proteklih godina preživeli, posle dolaska specijalaca na sever, gradnji baza, podizanja kontrolnih punktova po putevima, upada specijalaca u opštine, pucanja na Srbe", kaže naš drugi sagovornik iz Severne Mitrovice.